Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нисан" уволнява 10 хиляди служители от заводите си в САЩ

Автомобилният гигант планира да съкрати 15% от работната си сила в глобален план

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японската компания "Нисан" (Nissan Motor Co.) ще съкрати около 10 000 свои работници в САЩ, което е почти цялата работна сила в нейните американски фабрики, съобщава агенция Nikkei.

От уволненията ще бъдат засегнати служители във фабриките за производство на автомобили и двигатели на японския производител в Тенеси и в Мисисипи, тъй като дейността в тези предприятия е спряна от средата на март в резултат на пандемията Covid-19.

В информацията на Nikkei се посочва, че уволнените служители няма да получат заплащане от "Нисан", но изглежда, че компанията планира да наеме отново част от работниците, след като производството в заводите се рестартира.

"Нисан" също така планира да уволни повечето от своите 6000 работници във Великобритания и около 3000 работници в Испания.

Според информация на агенция Kyodo News пък "Нисан" се стреми да съкрати над 20 000 работните места или около 15% от общата си работна сила в глобален план като част от плановете си за преструктуриране, които бяха задействани след намаляващите продажби на компанията в резултат на пандемията от коронавирус.

Неназовани източници на Kyodo News твърдят, че японският автомобилен производител обмисля да уволни персонала си в Европа, както и в някои "нововъзникващи пазари".

След информацията за предстоящи масови съкращения акциите на Nissan Motor Co. поевтиняха на Токийската борса с 2,5%, като от началото на годината те се обезцениха с над 40 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!