Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Няма да затворим страната, ако има втора коронавирусна вълна

Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че страната няма отново да бъде поставена под карантина и ограничителни мерки, ако се появи втора вълна на Covid-19.

"Ние ще гасим пожарите. Няма да затворим страната. Можем да гасим отделните пожари. Независимо дали става въпрос за тлеещи пламъци или за огън, ще ги потушим. Но ние няма да затворим страната", заяви Тръмп пред репортери.

Това стана факт, докато той посещаваше в четвъртък завод за автомобилни части на "Форд" (Ford Motor) в Ипсиланти, Мичиган, където понастоящем се произвеждат респиратори.

Американският президент също така посочи, че "непрекъснатото блокиране ще предизвика бедствие за общественото здраве".

Снимка: Ройтерс

Тръмп отбеляза, че е носил маска за лице в завода на "Форд" според изискванията на съоръжението, но посочи пред репортери, че е направил това само за част от своята обиколка и е свалил маската, преди да застане пред камерите.

"Не исках да доставя удоволствие на пресата да ме види с маска", допълни той.

Коментарите на Тръмп са факт, след като здравните служби заявиха, че рискът от втора вълна на коронавирус е висок, най-вероятно, когато нормалният грипен сезон започне в края на есента и началото на зимата, и този риск отново заплашва да постави на изпитание здравната система на страната.

Доналд Тръмп обаче изрази увереност, че евентуални нови епидемиологични огнища ще бъдат овладени  "Независимо дали става въпрос за тлеещи пламъци или огън, ще го изгасим. Но ние няма да затворим страната", подчерта той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна