Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният съд допусна искането на Румен Радев по текстове в Закона за здравето

| обновено на 22.05.20 в 14:51
Снимка: БГНЕС

Конституционните съдии единодушно допуснаха искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на два текста в Закона за здравето, свързани с въведената на 14 май извънредна епидемична обстановка. Съдия-докладчик по делото е Павлина Панова.

Съдиите са дали едномесечен срок на заинтересованите страни, за да дадат становище по промените.

Конституционният съд ще търси мнението на епидемиолози при произнасянето си по искането на президента. 

Академик Богдан Петрунов, професорите  Венцислав Мутафчийски, Камен Плочев, Мира Кожухарова,  Радка Аргирова, Тодор Кантарджиев, доцентите Ангел Кунчев, Атанас Мангъров, Георги Попов и адвокатите по медицинско право Мария Петрова и Мария Шаркова са поканени в рамките на следващия месец да представят становища.

Целта е въз основа на експертните им мнения конституционните съдии да преценят пропорционалността между ограничението на правата на гражданите и опасността от болестите, за които се предвижда обявяване на извънредна епидемична обстановка.

Става дума за дълъг списък от заразни болести, част от които -  с последните промени в Закона за здравето, стана и Covid-19.

Същият срок за писмени становища по президентското искане Конституционният съд е дал и на юристи - конституционалисти, на неправителствени и на съсловни организации. 

Румен Радев сезира съда часове след като подписа указа за обнародване на промените в Закона за здравето. 

Президентът оспорва въвеждането на извънредната епидемична обстановка с решение на Министерския съвет и възможността тя да бъде безсрочна. Според  него с промените в здравния закон се допускат ограничения на основни права - като правото на придвижване и труд, без да се посочва докога, а преценката се прехвърля на правителството.

Противоречие с Конституцията Румен Радев вижда и в разпоредбите, свързани с хипотезите, при които главен държавен здравен инспектор оценява епидемичния риск.

Той оспорва въвеждането на извънредната епидемична обстановка с решение на Министерския съвет и възможността тя да бъде безсрочна.

След като получат становищата, конституционните съдии ще се произнесат по искането по същество, което, ако междувременно не бъде удължена извънредната епидемична обстановка, ще стане след края ѝ - 14 юни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!