Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един необичаен Рамазан Байрам в Турция

Джамията „Фатих“ в Истанбул
Снимка: EPA/БГНЕС

Рамазан Байрам на турски или Ейд ал-Фитр на арабски e празникът, с който се слага край на свещения месец Рамазан. Пандемията от коронавируса изцяло промени начина, по който протече свещеният месец Рамазан в Турция. 

Ислямът повелява през Рамазан от изгрев до залез слънце да не се приемат храна и напитки. Поради това закуската преди изгрев - сахур и вечерята за разговяване след залез - ифтар, имат голямо значение. 

Обичайно хората се събират с роднини и приятели. Ако времето позволява, храненията се провеждат навън. Тази година обаче властите забраниха провеждането под каквито и да било форми на подобни публични събирания, за да предотвратят разпространението на коронавируса. 

По традиция, за да будят вярващите за закуската сахур, тъпанджии обикалят улиците и хората ги възнаграждават с бакшиши. В условията на пандемия обаче това беше забранено, за да се намалят социалните контакти. За компенсация общините заплащаха на тъпанджиите по 100 турски лири (около 30 лева) дневно. Някои вярващи, които желаят обаче спускаха бакшиш в кошница на въже, която после отново се изтегля на балкона.

Covid-19 влияе и на начина, по който празникът ще бъде отбелязан.

"Този Рамазан ще го посрещнем вкъщи. Ще си звъним по телефона, по този начин ще го празнуваме, на социално разстояние, трябва да спазваме сега тези мерки. И се надяваме, че след Рамазан ни очакват по-слънчеви дни, пълни със здраве и с много слънце, и с повече срещи, и по-близки контакти, с близки хора и познати", разказва Емине Инанър, преселничка в Турция, преподавател Истанбулския университет.

По традиция по време на Байрама хората в Турция посещават своите близки, младите целуват ръка на възрастните и им засвидетелстват уважението си. В полунощ в петък срещу събота обаче в сила влиза забрана за излизане от домовете в цяла Турция. Тя ще продължи до полунощ във вторник срещу сряда.

Джамиите също ще останат затворени до 29 май, петък, така че няма да се проведат традиционните колективни молитви.

Месецът Рамазан най-вече е време за благотворителност. Доказва го големият успех на различните благотворителни кампании, организирани от големи общини като Анкара, Измир и други. В Истанбул се организира кампания за подпомагане на хора в затруднено положение, при която по-заможните могат да заплатят сметка на други финансово затруднени съграждани. Кампанията набра огромна популярност.

Преди месец и половина всички преподаватели в Истанбулския университет са призовани да се включат в инициатива за подпомагане на чуждите студенти, които не могат да получават помощ от родителите си. Призовани са преподаватели и бизнесмени да внесат някаква сума пари, за да бъдат подкрепени студенти по време на изолацията. 

Обучението в Истанбулския университет от 6 април досега се провежда онлайн. Преподаватели са помогнали и на студенти, които нямат достъп до интернет, за да се включат пълноценно в обучението.

"Преподавателите от нашата катедра с голямо желание се включиха, всички преподаватели и смятаме, че тези средства са стигнали до нашите студенти. Това ще бъде за тях скромен подарък за Рамазан Байрам", допълва Емине Инанър.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени