Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокопани са 850 метра от тунел „Железница“, който е част от АМ „Струма“

Няма опасност  от загуба на средствата , предвидени за строителството  на автомагистрала „Струма“ в участъка на Кресненското дефиле. Ако допълнителните дейности, свързани с опазването на природата се забавят,  България ще внесе искането за финансиране с новата апликационна форма в следващия програмен период. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която провери строителните дейности на новия тунел „Железница“.

850 метра от тунела вече са прокопани, като едновременно се извършват и първична облицовка и анкериране. Изграждането на съоръжението ще завърши предсрочно, като прогнозите са за пролетта на идната година, каза Аврамова, която заедно с председателя на АПИ Георги Терзийски провери строителните работи на обекта:

„По уверение на изпълнителите тунелът може да бъде прокопан и с готова първична облицовка, пролетта на 2021 г.“, каза тя.

Няма проблем с разплащанията към фирмите изграждащи големите пътни проекти, увери шефът на АПИ Георги Терзийски, като отчете и социалния ефект от запазването на хиляди работни места:

„От началото на извънредното положение до момента агенцията е разплатила над 162 милиона“.

Няма да има промяна на трасето на автомагистрала „ Струма“ в Кресненското дефиле. Ако се забавят процедурите по допълнителните мерки за опазване на природата, апликационната форма с коригирания проект ще бъде пренасочена за следващия програмен период, а средствата, предвидени за участъка в дефилето ще се използват за други обекти, заяви министър Аврамова.

„Тази отсечка може да бъде изпълнена или с европейски средства от новия програмен период, или с държавни средства, това е сигурно, че тази отсечка ще бъде изпълнена“, каза тя.

Дотогава в Кресненското дефиле ще се изпълняват мерките по ограничаване въздействието на трафика върху защитената зона.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна