Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюно льо Мер: Компанията "Рено" може да изчезне, ако не ѝ помогнем

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският финансов министър предупреди, че автомобилният гигант "Рено" (Renault) може да изчезне, ако в скоро време не получи финансова помощ.

Това предупреждение идва само няколко часа, след като се появиха информации, че японският дългогодишен партньор на "Рено" - "Нисан" (Nissan) може да съкрати 10 хиляди свои служители в заводи в САЩ и общо 20 хиляди в глобален мащаб, голяма част от които в предприятията на компанията в Европа.

Двете компании се намират в автомобилен алианс през последните две десетилетия и предстоят да обявят актуализация на техните стратегии следващата сряда.

Първоначално планът беше осуетен, тъй като двете компании трябваше да възстановят отношенията си след грандиозен скандал във връзка с ареста през ноември 2018 г. в Япония на архитекта и дългогодишен шеф на техния съюз - Карлос Гон по обвинения в крупни финансови нарушения.

Въпреки това актуализацията на съвместната им стратегия придоби по-голямо значение, тъй като пандемията от коронавирус доведе до срив на световния автомобилен пазар и до временно преустановяване на производството на автомобили.

В петък френският министър на финансите Брюно льо Мер, който обмисля държавен заем за "Рено" в размер на 5 милиарда евро, за да помогне на компанията да преодолее кризата, предупреди че бъдещето на компанията е поставено под въпрос.

"Да, "Рено" може да изчезне", посочи той пред радио Europe 1, цитиран от Ройтерс.

Льо Мер заяви, че френският завод на "Рено" във Флинс (френски град на брега на река Сена) не трябва да се затваря и компанията трябва да може да запази колкото се може повече работни места във Франция, но също така посочи, че тя трябва да се адаптира и да бъде конкурентоспособна.

От "Рено" отказаха да коментира изказването на Льо Мер.

Фабриката на Renault във Флинс, северозападно от Париж, е мястото, където компанията произвежда своите електрически модели Zoe и автомобила Micra за Nissan. В нея работят около 2640 души, според уебсайта на Renault.

Френският автомобилен гигант разполага с 40 завода и 13 логистични обекта в 16 държави по света.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!