Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект в действие

Бул. „Патриарх Евтимий“ ще има велоалеи и нова бус лента

| обновено на 22.05.20 в 17:17
Снимка: БГНЕС

По столичния бул. „Патриарх Евтимий“ ще бъдат обособени велоалеи и нова бус лента, предвижда проект, който представиха кметът на София Йорданка Фандъкова и независимият общински съветник Борис Бонев, главният архитект на София Здравко Здравков и зам.-кметът по транспорта Кристиян Кръстев.

Проектът предвижда промени по бул. „Патриарх Евтимий“, но и по бул. "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен".

“Проектът показва визията ни за превръщането на София в град на хората“, каза кметът на София. “Едно от големите му постижения е, че той е комплексен и дава много решения. Две еднопосочни велоалеи ще свързват 6 съществуващи велотрасета в мрежа.

Двупосочното движение на автомобили по „Фритьоф Нансен" също е разгледано в проекта. 

От страната на бул. „Витоша" велоалеята слиза на пътното платно.

„Създава се баланс между всички участници в движението, между всички хора и това за мен е и социален проект, който ни учи да живеем заедно и да имаме споделено движение", подчерта Фандъкова.

Главният архитект на София Здравко Здравков каза, че с представения проект се отговаря на няколко въпроса как да бъде увеличен приоритетът на велосипедния транспорт в града. 

„Изключително е важно да предоставим на хората свързани велосипедни трасета, които да дават възможност да се предпочита велосипедът пред личния автомобил. Когато им предоставим факторите време, свързаност и привлекателност на трасето, много хора биха слезли от автомобилите си и биха пътували с велосипед“, посочи той. 

Главният архитект подчерта, че именно този проект свързва няколко съществуващи велотрасета и създава един много по-голям хоризонт за развитие на велосипедното предвижване в града. 

„Това е малка част от проектите, които правим. Предстои ни свързване на големите квартали „Дружба“ и "Младост" с центъра на София, както и развитие на няколко по-малки къси парчета, които да дадат възможност да свържем по бул. "Пушкин" до кръговото на "Бояна" с ново велосипедно трасе, така че да може да осигурим и качване на велосипедисти до планината“, допълни Здравков.

Проектът ще бъде разгледан и одобрен в Столичния общински съвет и след това ще започне изпълнението му.

Столичният кмет обеща скоро да бъдат представени проекти за още 5 велоалеи, които ще могат да бъдат изградени до края на 2020 година.

Още подробности - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна