Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Чифлички: Ще се наложат по-дръзки решения в дизайна

Иво Чифлички
Снимка: личен архив

Кризата доведе до края на индустриалния стил в интериорния дизайн. Голите бетонни стени ще бъдат изместени от био дизайн, даващ усещане за връзка с природата, коментира пред Радио София инженер-дизайнерът Иво Чифлички. Най-голямото предизвикателство ще е в производствената среда, като цеховете и работилниците, където има струпване на голям брой работници на едно място.  

„Ще се наложат по-дръзки решения, за да се осигурят необходимите условия за безопасен труд, без това да намалява ефективността. Решението е по-малко място за администрация, по-голямо - за работилници.“

Изискванията за работа на разстояние един от друг въвеждат много промени, които изцяло променят предназначението на работните помещения и техния дизайн, допълва Чифлички.

Офисите ще се превърнат в място за социална комуникация в работната сфера – за конферентни срещи, разговори с клиенти…Работата на бюро пред компютър е вече част от миналото.

Пространственият дизайн е сред първите, които се повлияха от ефекта на карантината. След прекараните месеци вкъщи хората  усетиха нуждата от доброто организиране на мястото, където живеят. Чифлички разказва, че все по-често поемат ангажименти за проектиране на домашен интериор:

„Дългата и отегчителна карантина ни затвори в продължение на месеци между тухла и бетон. Хората изпитват нечувана нужда от досег до природата, до свежест, до зеленина. Еко материалите, дървото и органичните акценти са предпочитани.“

До какви други промени в сферата на дизайна ще доведат последиците от кризата - чуйте от интервюто на Александра Илиева с Иво Чифлички.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени