Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Фаучи: Възможно е САЩ да имат ваксина за Covid-19 през декември

Д-р Фаучи на среща с президента Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Д-р Антъни Фаучи от Националния институт по алергия и инфекциозни болести заяви пред National Public Radio (NPR), че е "възможно" САЩ да разполагат с ваксина срещу COVID-19 през декември тази година.

Въпреки това, една от най-известните фигури в оперативната коронавирусна група към Белия дом добави, че по този въпрос не могат да се дават никакви обещания. Фаучи също така отбеляза, че след като е налична ваксина, това не означава, че тя ще бъде напълно ефективна.

Лекарят продължава да настоява, че ваксината трябва да се прилага за широката общественост, само след като учените я сметнат за напълно безопасна.

В друго интервю за бизнес телевизия CNBC д-р Атъни Фаучи посочи, че изразява "предпазлив оптимизъм" относно разработването на ваксина срещу коронавируса.

Той отбеляза, че много компании по света работят над кандидати за ваксини и подчерта, че положителните данни от първите изпитвания на компанията Moderna са "окуражаващи". Фаучи добави, че "може само да се надява", че повече от една успешна ваксина ще бъдат завършени едновременно, така че да има повече наличности в световен мащаб.

Според него не е подходящо да има удължаване на периода на карантинните мерки и че "сега е моментът, в който трябва сериозно да погледнем към възобновяването на нашата икономика, за да се опитаме да се върна до някаква степен към нормалността".

Д-р Фаучи каза, че дори в случаите, когато броят на заразените продължава да нараства, щатите и градовете биха могли и трябва да се отворят отново, но да останат предпазливи. Той каза, че това отваряне може да стане при поддържане на физическа дистанция и носене на маски за лице.

"Повечето страни го правят разумно. Продължете, но с повишено внимание", заключи той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени