Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оксфордският университет започва скоро изпитания на Covid-19 ваксина върху хора

Университетът в Оксфорд потвърди в петък, че експерименталната му коронавирусна ваксина навлиза в последните си етапи на развитие и че скоро ще бъде тествана върху хора.

Ваксината ще бъде тествана на 10 260 доброволци.

Адриан Хил, един от основните изследователи, разработващи ваксината, заяви пред телевизия "Ен Би Си" (NBC), че тези изпитвания ще покажат как и по какъв начин ваксината е ефективна. "Все още мислим, че ефективността е доста висока, но това не е гарантирано. Ние ще направим всичко възможно, за да покажем през следващите няколко месеца, че ваксината работи", посочи той.

Оксфордският университет наскоро обедини усилия с фармацевтичната компания AstraZeneca за разработване на ваксина. Ако се окаже ефективна, тя може да се появи на пазара в началото на септември, отбелязаха от AstraZeneca.

По-рано тази седмица стана ясно, че Съединените щати си осигуриха почти една трета от първия милиард дози, планирани за експерименталната Covid-19 ваксина на компанията AstraZeneca, обещавайки да платят 1,2 млрд. долара.

Ваксината, известна по-рано като ChAdOx1 nCoV-19, а сега като AZD1222, е разработена от Оксфордския университет и лицензирана от британския производител на лекарства AstraZeneca.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!