Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ-Варна: Морската вода край 21 плажа е с отлично качество, в два е добро

Резултатите от първите проби, взети от морската вода от инспектори от РЗИ – Варна от курорта „Златни пясъци” до община Бяла показват, че само водите до плажовете в  Аспарухово и Офицерския плаж са с добро качество. Край останалите 21 плажа са с отлично качество.  Това съобщи д-р Дочка Михайлова - директор на РЗИ.

„Тези, които са с добро качество, са офицерски плаж и Аспарухово. Всички останали са с отлично“, каза тя.

Михайлова коментира и ситуацията с изливането на отпадни води във Варненското езеро, за което се е знаело още миналата година.

„Непрекъснато, през целият сезон се извършват пробонабирания за качеството на водата, пак повтарям, в зони за къпане около плажа. До началото на октомври или средата на октомври миналата година е било последното пробонабиране. Конкретно се запознах с него. То е на сайта и качеството на водата беше отлично или добро“.

Разрешение за ремонт на скъсания тръбопровод за отпадни води

Фирмата, която ремонтира авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненския залив, вече е получила разрешение от Морската администрация за работа във фарватера, съобщи кметът на Варна Иван Портних.

„Един робот, 14 човека, три плавателни съда са ангажирани с дейностите по възстановяването на аварията на тръбата. В момента се обследва вторият участък. Върви обследване на трасето, свързващото по средата, където ще бъде монтирана нова тръба - там, където е скъсването, имам предвид. Екипите, водолазните, които работят по аварията, всъщност са мотивирани да работят и денонощно, когато това позволява“, каза той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна