Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флашмоб срещу замърсяването: Няма море, няма риба, няма Варна /обновена/

| обновено на 22.05.20 в 19:40

Десетки варненци се събраха на организиран в социалните мрежи протест срещу дълго критата авария на водопровод, излизвал месеци наред фекалии във Варненското езеро.  Протестният флашмоб започна в 18.30 пред сградата на Община Варна.


Призив за недоволство бе публикуван във фейсбук страницата "За Морската", подкрепен и от "Спаси Варна".

"Мълчанието на Община Варна и скриването на аварията ни напомня за отминали времена, когато под командата на партийния вожд - "Ще си мълчим!", се поставяше под риск здравето на хората. Каквато и да е причината - умишлено потулване или в следствие на престъпно безхаберие, ние настояваме виновните да понесат своята отговорност."  Това бе част от публикувания призив да се изрази гражданското възмущение .


Стотина души се събраха за участие в протеста видя фоторепортера Румен Сарандев. Хората бяха донесли чаши с вода от езерото, всяка описана за кого е предназначена, както и разпечатани листовки с искане за оставка.



Вижте още от фоторепотажа на Румен Сарнадев.

Присъстващите коментираха, че искат да знаят защо институциите не са оповестили девет месеца за аварията и дали фирмата, срещу която се води съдебен иск наистина ще понесе отговорността за станалото.   Даниела Стойнова разговаря с със Стоян Шахънски и Бисер Матев:


Припомняме, че тръбопроводът е аварирал, след като през август миналата година кораб е нарушил целостта му, а от няколко дни започна ремонта на тръбопровода на стойност 1,3 милиона лева, осигурени от МРРБ.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени