Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 17-23 май 2020

Ясен Савов и Весо Овчаров
Снимка: Ясен Савов

30-годишна французойка премина историческия маршрут "Action directe" 9а във Франкенюра, Германия. Линията е прокарана през 1991 г. от легендата Волфганг Гюлих и е едно от първите 9а-та в историята на катеренето, еталон за тази категория на трудност. Тази седмица Мелиса льо Неве (Mélissa Le Nevé) осъществи първото женско преминаване по маршрута.

Преди няколко години тя прекрати състезателната си кариера в спортното катерене и се отдаде на катеренето по скали. В продължение на 6 години е тренирала за "Action directe", което е наложило специфични тренировки за малките дупки в скалата, изискващи висене на един или два пръста при обратен наклон около 45%. Преди Неве маршрутът е преминаван от някои от най-силните катерачи в света, сред които Адам Ондра, Алекс Мегос и Дейв Греъм.

Мелиса Льо Неве

Снимка: Фабиан Бул

---

У нас:

Залите за спортно катерене подновяват работа една по една след блокадата, наложена заради коронавируса - повечето ще отворят врати идната седмица. Новите мерки са по-малък брой, предварително записани, желаещи да се катерят, задължително използване само на течен магнезий, който е високо съдържание на спирт, и престой в залата не повече от 2 часа.

Пепелина

Снимка: Николай Петков

Катерачната среща за 2020 г., която е и държавно първенство по скално катерене, ще се проведе в края на септември край Русе. За целта е разработен нов обект - край село Пепелина, който има потенциал за над 100 маршрута. В момента има вече около 15, но организаторите предупреждават, че обектът е затворен за катерене. Това е десета поред подобна среща на катерачи от цялата страна, организирана от алпиниста Николай Петков и БФКА.

Подготовка на обекта

Снимка: Николай Петков


Двамата най-добри български парапланеристи - Весо Овчаров и Ясен Савов, призоваха почитателите на този спорт за финансова подкрепа, за да могат да представят страната ни на Европейското първенство в Ниш, Сърбия.


Весо Овчаров

В публикация в GoGetFunding двамата споделят, че кризата с коронавируса е намалила доходоте им от парапланеризъм, освен това, този сезон държавата не е отпуснала средства дори за таксата за участие. Атлетите подчертават, че това може да е единственото им състезание на такова ниво през 2020 г. и са готови да дадат всичко от себе си за възможно най-добро представяне. Очаква се състезанието да се проведе през юли или август, а това ще стане ясно на първи юни, затова двамата българи бързат да съберат нужните средства. За повече информация и дарения можете да посетите този линк.



Лошо време пречи на единствената експедиция на Еверест този сезон - китайската. Циклонът Амфан загуби сила и не удари директно района, както се очакваше, но обилният снеговалеж, който донесе, попречи на втория опит на китайците да изкачат най-високия връх на планетата. В дълбок сняг екипът, фиксиращ парапетите, се наложи да се върне от около 8000 метра височина, след което направи втори неуспешен опит. Парапетите, опънати преди 2 седмици, до 8600 метра, вече не могат да бъдат намерени, заради снега и силните ветрове. Все още няма информация дали се планира трета атака.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!