Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейците на културата в Смолян с ново списание в навечерието на 24 май

Смолян
Снимка: Божидар Чолаков, БНР

В навечерието на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, излезе от печат списание „Проглед“ - първа и втора книжка, издание на Дружеството на Съюза на българските писатели и Клуба на дейците на културата в Смолян.

В него са намерили място поетите Любомир Левчев, Христо Чернаев, Янаки Забилянов, Георги Гривнев, Димитър Златев, Лъчезар Селяшки, Уилям Мередит, Сергей Есенин, писателите Златомир Коларов, Иван Енчев, Филип Марински, Светозар Казанджиев, Никола Тодоров, литературните киритици Георги Майоров и Иван Христов. 

Сред новите гласове са Рада Коджабашева, Екатерина Глухова и Никол Пискова. Уводният материал на списанието е посветен на освободителя на Родопите полковник Владимир Серафимов и 160-годишнината от неговото рождение. 

Илюстрациите в двете книжки на списание "Проглед" са от фонда на Художествената галерия  в Смолян. Сред материалите се откроява словото на Любомир Левчев, произнесено в Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" на 24-ти май 2010-та година при удостояването му за Почетен гражданин на Смолян.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна