Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Върви народе възродени“ за първи път от градския часовник в Сливен

Снимка: БГНЕС

За първи път в Сливен от градския часовник точно на обяд в 12.00 часа прозвуча празничния химн „Върви народе възродени“.

Решението на кмета Стефан Радев за промяната в звученето на мелодията на часовника от „Стани, стани юнак балкански“ с химна на просветата е знак на уважение и почит  към учителите, които се справят с работата си в необичайната ситуация и към всички просветни дейци.

Така за първи път откакто стрелките на градския часовник са започнали да отмерват времето в Сливен прозвуча друга мелодия. Ще стане ли традиция на 24 май от часовниковата кула да звучи „Върви народе възродени“, кметът Стефан Радев коментира:

“Ако се харесва, защо не!“.

Заради въведените противоепидемични мерки в страната на площад „Хаджи Димитър“ се състоя кратка церемония с издигането на националното знаме и традиционното поднасяне на гирлянда пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Кметът Радев отправи своето послание към учителите и дейците на културата:

“Днес е ден, в който казваме благодаря на всички учители, на всички будители, на всички хора, които са съхранили българския дух през годините и продължават да работят, за това българската реч да се чува все по-силно и все по-ярко“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!