Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Александрова: Библиотеките са адаптивни организации

Красимира Александрова
Снимка: Ани Петрова
Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" подготвя поредица от инициативи, съобразени с извънредната епидемиологична обстановка.

Предстои организирането на виртуална изложба с документи и свидетелства за живота и дейността на Иван Вазов от фондовете на отделите "Български исторически архив" и "Ръкописи и старопечатни книги"

"Първата изложба включва илюстрации на "Под игото", издание от 1894 година. Това са 25 илюстрации от Иван Мърквичка, Антони Пьотровски, Йозеф Обербауер и Антон Митов. Сега акцентираме върху документи, които са малко познати, но изключително интересни", каза пред "Хоризонт" доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека "Св., св. Кирил и Методий".

Изданието на "Под игото" от 1894 година ще бъде представено в електронен формат. Съвсем скоро виртуалната изложба "Зад кулисите на "Под игото" ще може да бъде видяна и на място - в централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 

"Показваме интересни документи, занимателни истории, които са свързани с хърватският глаголически молитвеник, който е притежание на Националната библиотека. В онлайн рубриката ни "Духът на словото" ще представим едно интервю с акад. Антон Дончев, който ще отправи своето послание - защо е важно да се чете", допълни доц. Александрова.

Снимка: Националната библиотека

На 25 май в Хърватска ще бъде открита изложбата на Националната библиотека "Книги, посоки, публики".

"Планирахме да гостуваме в този период, да представим изложбата, но за съжаление комуникацията ще бъде на този етап, между нас, виртуална отново, а изложбата в града ще бъде реална", посочи Александрова.

Националната библиотека вече работи с читатели. В момента библиотеката предоставя възможност за безплатна регистрация и безплатно ползване на всички онлайн услуги, подчерта доц. д-р Красимира Александрова. Тя съобщи, че на 19 май са издадени 132 карти, в читалните е имало 92-ма читатели, получени са заявки за общо 488 читателски поръчки онлайн и на място.

"Библиотеките са необходими, библиотеките са работещи организации, библиотеките са изключително адаптивни към неочаквани и непредвидени ситуации", смята Александрова.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна