Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Химикът Любомир Нечев от Масачузетс, САЩ:

Коронавирусите всъщност са много разпространени

Малки мутации няма да попречат на активността на лекарство срещу Covid-19

Илюстрация: Георги Цветков

Коронавирусите всъщност са много разпространени. Голяма част от сезонните заболявания през зимата, които прекарваме всяка година, са причинени също от коронавируси. Това каза пред "Хоризонт" Любомир Нечев, химик и вицепрезидент на биотехнологична фармацевтична компания в Масачузетс, САЩ. „Ние имаме специфична технология, която контролира РНК. Голяма част от заболяванията, включително някои вирусни заболявания, са резултат на твърде много или твърде малко продуциране на някакъв протеин. Голяма част от технологиите се борят да увеличат или намалят концентрацията на този протеин в кръвта. Нашата технология е стъпка преди това: ние контролираме РНК-то, което се произвежда в организма, а то от своя страна произвежда протеина“, обясни той в интервю за предаването "Преди всички".

Голяма част от вирусите работят с вирусно РНК, което вирусът вкарва в клетката и след това започва да се размножава и ако можем да атакуваме това РНК – това е единият от начините да се борим срещу коронавируса, който в момента имаме, допълни химикът. Другият начин – вирусът използва т.нар. host фактори, „домакински фактори“ – протеини в човешките клетки, чрез които прониква в клетката. „В общи линии е малко като „троянския кон“ – тези протеини си имат нормални функции в човешките клетки, но вирусът се научава как да ги използва за своя изгода.“

Компанията на Любомир Нечев е работила по няколко антивирусни програми, преди да тръгне пандемията от Covid-19. Сега вече имат „кандидат“ за директна атака на РНК на коронавируса, подготвят производството на достатъчно материал, за да могат преди края на годината да започнат клинични изпитания. „За да покажем дали работи, дали е безопасно за хората да го използват.“

Това е лекарство, което ще се използва, поне така го виждаме засега, то или ще предпазва хората да хванат вируса, или ако случайно вирусът влезе в тялото на човек, лекарството ще помогне да го прекара много леко или въобще да не се разболее, като намали колко вирус ще се размножи в тялото“, отбеляза Нечев.

Любомир Нечев се съмнява, че до края на тази година ще е възможно да се появи ваксина срещу Covid-19, тъй като развойната дейност отнема между 18 месеца и две години. „Освен ако не е ваксина, която вече е използвана за нещо друго и, просто късмет, работи и срещу коронавируса“, коментира той.

Есента обаче би била добро време да се тестват новосъздадени лекарства, предпазващи от коронавирус, особено сред рискови групи като медицинския персонал, ако се появи втора вълна от заболяването, смята Любомир Нечев. 

В момента, в който вирусите отидат надолу и заболяването отиде надолу, голяма част от инвестициите, които се дават за компании да произвеждат лекарства или ваксини срещу тоя вирус, спират и съответните компании спират да работят по това“, посочи той. 

Има две основни мутации на сегашния коронавирус – едната е тази в Ухан в Китай, а другата – в Европа, припомни специалистът.

„Но както е вирусният ген, местата, които мутират, са такива, че достатъчно стабилен е вирусът, така че винаги могат да се намерят кандидати, които атакуват частта на вируса, която остава запазена. Малки мутации няма да променят активността на лекарството, което ще е срещу вируса.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!