Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюно льо Мер: Франция похарчи 450 млрд. евро за антикризисни икономически мерки

Брюно Льо Мер, френски финансов и икономически министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мерките на френското правителство за подпомагане на икономиката да превъзмогне коронавирусната криза са в размер на 450 млрд. евро, което е равностойно на цели 20% от брутния вътрешен продукт на страната, заяви в понеделник финансовият министър Брюно льо Мер.

От средата на март правителството прилага пакет от мерки, включително държавни субсидии, държавногарантирани заеми, отсрочване на данъци и помощи за малките предприятия.

"Ако вземем всичко, което е направено чрез бюджета и в подкрепа на паричните потоци на бизнеса, това прави 450 милиарда евро, 20% от БВП", заяви финансовият министър Бруно Льо Мейр в ефира на телевизия BFM.

Той добави, че гарантираните от държавата заеми, за които е определен лимит от 300 млрд. евро, имат пряко влияние върху бюджета, ако даденият кредитополучател фалира и това наложи изпозлване на предоставената гарнция.

Ройтерес отбелязва, че досега френското правителство е предвидило от бюджета 110 млрд. евро под формата на пряка антикризина подкрепа на икономиката, но предстои да актуализира тази сума чрез ревизия на бюджета за 2020 година на 10-ти юни.

Сред най-скъпо струващите мерки са държавните субсидии, за които Льо Мер заяви, че правителството ще ги направи по-малко щедри за компаниите през юни.

По време на кризата държавата е възстановила изцяло на фирмите 70% от брутните заплати, изплащани на принудително пуснатите в отпуск техни служители, но Брюно льо Мер каза, че изплащаната на компаниите сума ще бъде постепенно намалена.

Секторите, които бяха засегнати особено силно от коронавирусната пандемия, трябва да се възползват от конкретни планове за подкрепа. Правителството на Франция вече е предоставило такава за туристическата индустрия. Във вторник предстои подобна подкрепа за един от производителите на автомобили ("Рено"), а през юни се очаква и подкрепа за космическата индустрия (за "Еърбъс") преди още да ревизиран тазгодишния бюджет.

Льо Мер заяви, че президентът Еманюел Макрон ще обяви "силни мерки" за производителите на автомобили, които ще засилят търсенето, но които ще изискват от тях в замяна да предислоцират част от своето производство обратно във Франция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!