Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея на път да приеме на въоръжение нова подводница с ракети

Севернокрейската информационна агенция КЦНА разпространи през октомври 2019-а кадри от изстрелване на ракета от подводница.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разузнаването на Южна Корея продължава да следи за възможно появяване на нова ракетна подводница в състава на севернокорейските военноморски сили, предаде агенция ТАСС.

Новата неатомна ракетна подводница била построена във военните корабостроителници в град Синпхо на източното крайбрежие на страната.Съдът може да има водоизместимост 3 хиляди тона и да е въоръжен с три нови балистични ракети със среден обсег, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, позовавайки се на източници в разузнаването.

През октомври миналата година бяха проведени изпитания на такава ракета, която прелетя 450 км на максимална височина около 910 км.

Новата ракетна подводница може да стане част от стратегическите сили на КНДР, в арсенала на които сега са бомбардировачи и ракети с ядрени бойни глави.

В момента ВМС на КНДР включват 70 подводници от остарял тип. Според южнокорейското разузнаване те не могат да действат извън териториалните води на Северна Корея.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна