Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отмениха извънредното положение в Япония

Премиерът Шиндзо Абе на днешната пресконференция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Извънредното положение, наложено в Япония заради пандемията от новия коронавирус, от днес вече е вдигнато в цялата страна, предадоха световните агенции.

Премиерът Шиндзо Абе обяви, че мярката се отменя в столицата Токио и останалите четири от общо 47 префектури, в които все още беше в сила.

В по-голямата част от Япония извънредното положение бе вдигнато по-рано този месец - на 14 май.

Експертите от назначена от правителството комисия одобриха отменянето на мярката и в Токио, съседните префектури Канагава, Чиба и Сайтама, както и в Хокайдо, на север.

Ограниченията за пътуване между отделните японски региони ще бъдат отменени на 19 юни, съобщи още Абе.

Япония до голяма степен избегна огнища на масово заразяване с коронавируса, каквито бяха наблюдавани в САЩ и Европа, въпреки че наложи по-леки ограничения. В страната бяха регистрирани около 16 600 заразени, от които са починали приблизително 850.

На пресконференция в понеделник премиерът Шиндзо Абе заяви, че Япония ще отмени извънредното положение за Токио и четирите останали под карантинни мерки префектури по-късно през деня, но че то може да бъде възстановено, ако темпът на заразяване отново започне да нараства.

Абе също така каза, че общото количество стимули от досегашните два правителствени икономически пакета ще надхвърли 200 трилиона йени, но все пак ще отнеме значително време, преди страната да се върне към нормалния живот, докато бъдат контролирани рисковете от инфекция.

Той добави, че Япония е успяла да вземе под контрола коронавирусната инфекция  само за месец и половина, което показва силата на "японския модел" за овладяване на пандемията.

По-рано днес японският икономически министър също каза пред репортери, че правителството е получило одобрение от ключови съветници и експерти за премахване на извънредното положение във всички останали региони на страната.

"С оглед премахването на извънредното положение е важно да разширяваме икономическата дейност на етапи, тъй като установяваме нов начин на живот", посочи икономическият министър Ясутоши Нишимура. Той добави, че ръководителят на консултативния комитет препоръчва внимателно наблюдение на префектурите Токио, Канагава и Хокайдо, където случаите на Covid-19 продължават да се колебаят.

Междувременно анкета на вестник "Асаши" (Asahi), проведена през уикенда, показа, че нивото на подкрепа за премиера Абе е спаднало до едва 29% - най-ниското, откакто той се върна на власт в края на 2012 г., докато неодобрението е скочило до 52%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна