Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дишай!“ - заекването като сила

| обновено на 25.05.20 в 15:56
Снимка: Личен архив

Ангел Захаринов е фотограф на известни личности у нас. Но той иска да бъде част от промяната в България по отношевие на стереотипите и предразсъдъците към хората със заекване. Затова и самият Ангел се е включил като посланик – лице и глас, в социалната инициатива „Дишай“ (breathe in.).

“Дишай - казваха ми десетките логопеди и специалисти. Нещо ме спираше обаче. Знаех какво е… Сякаш камък ми засядаше, когато се опитвах да кажа нещо“, казва фотографът, който от малък се бори с тази говорна особеност. Сега вече е на 20 г. и продължава битката с по-голямо желание от всякога.

„Сега вече дишам. И не просто дишам. Аз говоря. И то за важните неща.

Винаги съм имал желание да споделям това, което имам в себе си и което чувствам, защото да живееш със заекване е много голяма сила. Ти живееш с нещо, което не можеш да контролираш, но се учиш всеки ден.“

Любовта му към фотографията и работата с клиенти е една от причините Ангел да преодолее притеснението си от заекването.

Именно професионалните му занимания помагат той да стане по-смел, социален и отворен към света.

„Щастлив съм, че съм достигнал момента, в който съм ОК такъв, какъвто съм и мога да си заеквам на спокойствие. Някои си мислят, че който заеква е по-глупав. Със сигурност не е така. Искаме да призовем другите хора да изчакат малко, да бъдат търпеливи и да ни чуят, а след това да си съставят мнение.“

Последните проучвания сочат, че заекването е в резултат на неврологични нарушения при човека. Някои се раждат с него, а други го добиват вследствие на травма, коментира Цветана Димитрова от Сдружение за инициативи по заекването, един от партньорите в инициативата breathe in.

„Не се знае точна статистика за България, но в света заекващите деца са около една четвърт, а след тази възраст - между 1 и 3 процента.
У нас това са около 60-70 хиляди души.“

Терапиите са най-различни, като в най-ранна детска възраст се започва с логопед, допълва Цветана Димитрова. По този начин детето се научава как да управлява заекването и как да го приеме като част от живота си.

Чуйте разговорите с Ангел Захаринов и Цветана Димитрова.

Ако самият ти заекваш или имаш приятел, който се бори с това, посети zaekvane.org.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени