Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мартеници и дарения обновяват читалището в Чепеларе

Читалището в Чепеларе
Снимка: Читалище „Родопска искра“

Родолюбиви родопчани обновиха читалището в Чепеларе със средства от ръчно изработени мартеници в дните на извънредното положение. Любовта към род, традиция и съхраняване на културното наследство обединява десетина читалищни дейци, сред които и деца, да изработят над 2000 мартеници.

"Всичко се случи така, че през 2017 създадохме кръжок по шев и кройка към читалището и предимно организираме базари на Коледа и през март. За Баба Марта изработваме мартеници", разказа председателят на читалище „Родопска искра -1880" в Чепеларе Ангел Николов.

Най-малкият участник в кръжока е в трети клас, най-възрастният е на 70 години. От продажбите на мартеници са събрани 1045 лева, които вече са вложени.

"И решихме с тези пари да направим ремонт на двете гримьорни и на коридора, който води към тях, понеже ремонт не беше правен от около 29 години", посочи Ангел Николов.

Надеждите на младия председател на читалището, който е само на 27 години, са при добро финансово състояние да се направи и ремонт на библиотеката.

"Понеже тази година предстои да честваме 140 години от основаването на читалището и 80 години от построяването на сегашната втора читалищна сграда. Надявахме сега през май месец да са кулминациите, но поради сега създалата се обстановка най-вероятно ще е към края на годината. Библиотеката се нуждае също от ново осветление, от боядисване, от полагане на нова подова настилка. Очакваме също така по спечелен проект ново оборудване за читалището. Говорим тук за ново сценично осветление, нови мебели, така че читалището да придобие един нов интериор"

На сайта на читалището е публикувана дарителската сметка и се очакват и дарения от родолюбиви хора, за да бъде завършен ремонтът на покрива.

"Задната част, която беше най-голяма като площ на читалището, успяхме да я ремонтираме, да поставим ламарина, хартия, нови летви и след това като поставихме дарителската сметка нови дарения не са постъпвали, но се надяваме че тепърва, ако се заемем по-сериозно, ще съберем отново средства. Предишния път събрахме за целия ремонт около 8 хиляди лева", подчерта Ангел Николов.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна