Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителят Илиян Ангелов ни потапя в изложбата „Писма от морето“

Илиян Ангелов
Снимка: Латинка Светозарова

Първата изложба в Плевен в галерия „ Арт Център - Плевен“ след социалната изолация е на Илиян Ангелов. Тя носи заглавието „Писма от морето“ и ще бъде открита на 27 май. Художникът е роден край морето, но от години живее, твори и преподава в Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“ в града.

"Пише" всичко, което е свързано с някакви спомени - от родния ми дом, родния бряг, родното море, свързан с родителите ми, с нещо, което в крайна сметка всеки един човек, когато живее далеч от мястото, където е роден, нормално е да изпитва някакъв вид сантиментално увлечение или чувства към родното си място", така тълкува писмата си в образи творецът. 

Илиян Ангелов                              Снимка: Латинка Светозарова

Според галеристката Светлана Тончева, художникът представя тематична изложба и контекстът е да не се страхуваме през лятото да отидем на почивка на Черно море.

"57 платна представя. Всички са с много интензивен колорит, фигурални композиции, различни формати. Те са плод на неговите търсения в областта на живописта. Картините са рисувани в тази последна година и показват една нова страна в търсенията на Илиян", допълни Светлана Тончева.

Илиян Ангелов преподава живопис на ученици от 5, 8, 9 и 11 клас.

"В началото на годината ние стартирахме с електронно обучение в училище, дистанционно, което в крайна сметка ни научи, в един момент като че ли ни подготви за тази необичайна ситуация, която се случи. И за радост на всички - и деца, и ученици, и учители, въпреки трудностите успяха да се сработят с трудните платформи. В крайна сметка съумяхме и мисля, че тази година ще си завършим достойно, без да загубим."

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна