Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на европейските борси с оглед на рестартиращата се икономика на стария континент

Европейските борси бележат добър растеж през "тънката" търговия в понеделник с оглед на инвеститорски оптимизъм по отношение на рестартиращата се бизнес активност на стария континент и сигнали за повече стимули за силно засегната от коронавируса икономика на еврозоната.

Подкрепа за днешното възходящо движение оказват и слабо подобряващите се бизнес нагласите в Германия през май, след като тя и останалите европейските страни започнаха постепенно да вдигат рестриктивните мерки на фона на последните данни за по-нататъшно забавяне на разпространението на коронавируса в Европа.

Търговия е тънка и неликвидна, тъй като борсата в Лондон не работи заради пролетна банкова ваканция, а фондовите пазари на Уолстрийт ще останат затворени с оглед на официалното честване на Деня на загиналите във войните (Memorial Day) в САЩ.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,92%, задълбочавайки възходящото си движение от 3,6% през миналата работна седмица - най-солиден растеж от седмицата до 9-и април.

Немският фондов индекс DAX нараства с цели 2,2%, след като водещият институт Ifo отчете по-силно от очакваното частично възстановяване на бизнес нагласите през май във водещата европейска икономика.

Подкрепа за днешното силно представяне на борсата във Франкфурт оказва силното поскъпване на акциите на Bayer AG с цели 8%, след като голямата немска химико-фармацевтична компания обяви, че е постигнала напредък в търсенето на споразумение относно твърденията и заведените в тази връзка дела, че препарат против плевели на закупената от нея американска компания Roundup причинява рак.

Според Блумбърг Bayer AG е успяла да постигне споразумения по отношение на между 50 и 85 хиляди дела, заведени в САЩ по тези обвинения, въпреки че източниците на агенция са посочили, че все още няма постигната официална извънсъдебна сделка.

Солиден ръст с близо 4% бележат и акциите на немския софтуерен гигант SAP, което допринася за днешното силно представяне на германската фондова борса.

Парижкият фондов индекс CAC 40 пък се повишава с 1,45% благодарение на скок с близо 12% на акциите на френския мултимедиен конгломерат Lagardere SCA, след като Бернар Арно, милиардерът собственик на луксозната модна групировка LVMH, се съгласи да купи дял в холдинговата компания на колегата си милиардер Арно Лагардер.

Повишение с близо 1% бележи и италианският фондов индекс MIB, докато испанският Ibex-35 нараства с 1,96%, след като и двете държави, които бяха едни от най-силното засегнатите от коронавируса, отчитат в последно време трайно забавяне на броя на заразени и починали в следствие на Covid-19.

Инвеститорите на стария континент изглежда игнорират съществуващото напрежение между Вашингтон и Пекин както по отношение на американските обвинения във връзка с овладяването на коронавирусната епидемия при нейното зараждане в Китай, така и по отношение на китайския законопроект за Хонконг.

Участниците на капиталовите пазари акцентират повече върху предприетите от европейските правителства стимулиращи мерки и обещанията за допълни мерки в страни като Германия, Франция и Австрия за справяне с негативните икономически последици от коронавирусната пандемия.

Оповестените през миналата седмица протоколи от последното заседание на ЕЦБ също допринасят за тези позитивни нагласи, тъй като показаха, че централните банкери са готови да разширят т.нар. "Спешната пандемична програма за покупки" (PEPP) в размер на 750 милиарда евро още на следващото заседание през юни.

Всички погледи обаче са насочени към сряда, когато Европейската комисия ще трябва да представи своя план за икономическо възстановяване на ЕС от коронавирусната криза. Франция и Германия предложиха план за 500 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства за най-силното засегнатите от коронавируса държави и сектори, но страни като Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия  се противопоставиха на това, настоявайки възстановителният фонд да предоставя заеми, а не грантове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!