Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай заплаши САЩ с ответни мерки при санкции заради закона за Хонконг

Демонстрант развява знамената на САЩ и колониалния флаг на Хонконг на протест срещу проектозакона на Пекин за националната сигурност.
Снимка: БТА

Китай обяви днес, че ще отговори с ответни мерки, ако САЩ изпълнят заплахата си и наложат санкции заради закона за засилване на „механизмите за контрол“ в Хонконг

Спорният всеобхватен законопроект за националната сигурност в бившата британска колония вече доведе до нови протести. Те идват след продължили с месеци масови демонстрации за повече демокрация миналата година, при които често се стигаше до насилие.

Сега Пекин планира да приеме нов закон за националната сигурност, които забранява държавната измяна, подривната дейност и противодържавната дейност в Хонконг. Той може да доведе и да разполагане на бази на китайското разузнаване в един от най-големите финансови центрове в света.

Очаква се китайският парламент да приеме законопроекта в четвъртък.

Редица хонконгски официални представители изразиха днес подкрепа за законопроекта на обсъждането му в парламента на Китай. Сред тях са комисарите, отговарящи за полицията, за местата за задържане и за митниците.

Мнозина в полуавтономния град обаче считат предложението за смъртоносен удар за свободите и хиляди протестираха вчера въпреки забраната за масови събирания заради коронавируса. Арестувани бяха 120 души.

Подкрепящото Пекин правителство в Хонконг обаче приветства проектозакона и дори сравни протестиращите с терористи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!