Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Висш съдия иска план „Маршал“ за върховенството на закона в ЕС

Жозе-Игрежа Матуш - председател на Европейската асоциация на съдиите

Председателят на Европейската асоциация на съдиите Жозе-Игрежа Матуш настоя за изработването на план „Маршал“, свързан с върховенството на закона в ЕС. Изказването му бе пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент по време на дебат за ситуацията в Полша след реформите в съдебната система.

Въпреки предприетите досега действия, положението с върховенството на закона в Полша е по-зле от когато и да било, подчерта Жозе Матуш.

В тази връзка той заяви:

„ЕС се нуждае от план „Маршал“ за върховенството на закона или поне европейските съдии биха искали да усетят същото ниво на решителност, което съществува в този план за решаването на икономическите проблеми и за ключови елементи за независимостта на правосъдието. Има конкретна заплаха от явлението „копи пейст“ на примерите, които дават Полша и Унгария, в други държави, в т.ч. и страни-членки на ЕС“.

Председателката на полската асоциация на съдиите Йоана-Хетнаровиц Сикора посочи конкретен  пример с прокурорка, заела се да разследва провеждането на президентските избори по време на пандемия. Тя каза, че разследването й е било отнето, а срещу нея е започнало дисциплинарно производство. Повечето председатели на политически групи подкрепиха изказванията на двамата оратори и призоваха Европейската комисия да действа по-решително срещу Полша.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от