Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО предупреди Бразилия да не отваря икономиката си

| обновено на 26.05.20 в 04:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация предупреди Бразилия да не отваря икономиката си, преди да е извършила достатъчно тестове, за да контролира разпространението на пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Изключително бързото разпространение на коронавируса в Бразилия означава, че страната би трябвало да продължи да прилага някакви карантинни мерки, въпреки негативните последствия върху икономиката. Това подчерта на пресконференция Майкъл Райън, директор на програмата на Световната здравна организация за извънредните ситуации.

В края на днешния ден се очаква САЩ да въведат забраната за влизане в страната на лица, идващи от Бразилия. Белият дом обяви мерките, след като южноамериканската страна стана втората в света по брой заразени с Covid-19 след Съединените щати.

Установените случаи в Бразилия са над 376 хиляди, а смъртните случаи - над 23 хиляди и 500.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Робърт О'Брайън посочи:

„Надяваме се, че това ще бъде временно. Заради ситуацията в Бразилия ще предприемем всяка необходима стъпка, за да защитим американските граждани.

Въведената от САЩ забрана ще е тежък удар за десния бразилски президент Жаир Болсонаро, който последва примера на американския си колега Доналд Тръмп в борбата с пандемията, като се противопоставяше на призивите за поддържане на социална дистанция и препоръчващи неизпитани лекарства, отбелязва Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!