Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 нови случая на Covid-19, излекуваните са 18

На 25 май у нас няма починали от коронавируса, няма и заразен медицински персонал

Илюстрация: Георги Цветков

Данните за 25 май за оптимистични – за деня са открити 10 нови положителни случая на Covid-19, с които стават общо 2443, съобщи доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб. Увеличението е с 0,2%, добави той на брифинг тази сутрин в Министерски съвет.

Четири от новите случая са приети в болница, останалите 6 са амбулаторни. Това е на базата на изследвани 295 лица за денонощието.

Четири са активните области.

От новите 10 случаи 4 са в София, 3 в Сливен, два в Плевен и един в Шумен. По пол те са 4 жени и 6 мъже.

От всички положителни случаи на коронавируса досега мъжете са 49%, а жените - 51 на сто. Най-младият установен е на два месеца, а най-възрастният на 95 години. Средната възраст е 49, 2 години.

Деца под 18-годишна възраст - два нови случая в София, на 4-годишно и 13-годишно дете, които са амбулаторни.

Медицински персонал - няма нови случаи вчера, каза доц. Кунчев и нарече това "радостно". положителните случаи на медици остават 253 до момента.

Излекуваните - новите за 25 май са 18, като общо са 880. Продължава тенденцията броят на излекуваните да надвишава новодоказаните случаи.

Починали - няма нови за вчерашния ден, като те остават общо 130, или 5,3% от всички положителни, каза доц. Кунчев. Той посочи, че тук разликата по пол е твърде голяма - мъжете са 86, а жените - 44. Средната възраст на починалите е 67,2 години.

Графика на диагностицираните с Covid-19 в България


Ситуацията по света

Днес САЩ ще достигнат най-вероятно 100-хилядният си случай на починал от Covid-19, каза доц. Кунчев.

По отношение на новите случаи – продължава водеща от няколко дни да е Бразилия, където са регистрирани 13 000 нови случая и за съжаление 806 починали за 24 часа.

Много са случаите и в САЩ – за денонощие там се увеличиха с 19 790, а починалите са 505.

По подобен начин се развиват и нещата в Русия с 8900 новоустановени случая и 92-ма починали.

Сравнително висока е заболеваемостта в някои други страни – традиционна сравняваме данните в някои държави от скандинавския регион – в Швеция (която бе много либерална по отношение на ограничителните мерки - б.р.) новите случаи за 24 часа са 384, в сравнение с 27 в Дания, а починалите са 31 в Швеция в сравнение с един в Дания.

От това по-показателно кои мерки вършат работа и кога трябва да се вземат, няма какво да се посочи, каза Ангел Кунчев.

На Балканите – Турция, която е с най-голямо население, продължава да води – новите случаи са 987, починалите – 29 за денонощие. В Румъния новите случаи са 213, починалите – 20. В останалите страни: Сърбия – 34 нови случая, 1 починал; Гърция – 4 нови случая 1 починал; Босна и Херцеговина – 5 нови случая, 2-ма починали.

Общо взето ситуацията на Балканите, както и в нашата страна е много добра, оптимистична. Затвърждава се тенденцията за постепенно намаляване, каза доц. Кунчев.

Той обаче изтъкна, че миналата седмица е дала пример какво се случва дори в една толкова добре организирана страна като Германия, където в два града, по два различни повода – едно частно събиране в ресторант и едно събитие от религиозен характер, доведоха до възникване на две нови огнища, макар и неголеми.

„Да, нещата вървят оптимистично. Да, както и предвиждахме, България и нашето Черноморие ще са едни от най-безопасните места в Европа… Но нека никога не забравяме, че мерките, които са до момента спазвани, трябва да продължим да ги спазваме като осъзнат начин на живот – със спазване на дистанция, лична хигиена и добра дезинфекция“, завърши доц. Кунчев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!