Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Нина Янчева: Тенденцията е към затихване на епидемията от Covid-19

Снимка: Pixabay

Смятам, че данните (за развитието на коронавирус у нас – б.р. ) са оптимистични, каза пред БНР д-р Нина Янчева от Инфекциозна болница в София и допълни:

Не само за нашата страна, но и за света се наблюдава тенденция за затихване на епидемията. Това е била еволюцията и на предишните коронавирусни инфекции от 2003 и 2012г., така че и аз се надявам, че наблюдаваме затихване на епидемията“.

“Занимавам се вече дванайсет години с лечение на ХИВ инфекция и много неща от епидемията на коронавируса ме карат да правя асоциация с началните години на ХИВ инфекцията, тогава също е имало доста конспиративни теории – има ли го този вирус, няма ли го“, каза още тя в интервю за предаването “Преди всички“.

“Друго, което ме накара да правя асоциации, е спорът от коронавирус ли загиват пациентите, при които се случва този неблагоприятен изход, или от коронавирус. И общото, което намирам, е че при коронавирус тежките случаи са резултат на самия вирус. Както при ХИВ говорим за ХИВ асоциирани заболявания, вероятно и при коронавируса причините за неблагоприятния изход са такива асоциирани заболявания“, посочи още д-р Янчева. 

“Знае се, че коронавирусът води до деструкция в белия дроб, знае се вече, че уврежда съдовете, така че това, което ние наблюдаваме и при лечението на тези болни, е развитието на едни асоциирани заболявания“, поясни тя.

Интервюто с д-р Нина Янчева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна