Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на експортните нагласи в Германия през май след "катастрофалния" април

Нагласите сред германските износители се възстановяват в известна степен през настоящия месец след "катастрофалния" април - първият пълен месец, през който бяха в сила въведените противоепидемични мерки и ограничения за борба с коронавируса в най-голямата икономика в Европа, съобщи във вторник институтът Ifo.

През май индексът на експортните очаквания на института Ifo в промишлеността нарасна силно до -26,9 пункта от -50,2 пункта през април. Въпреки че това рязко увеличение е безпрецедентно, промишлените компании  все още са далеч от оптимистичните нагласи. Германската експортна индустрия обаче вижда лъч надежда на хоризонта, посочва базираният в Мюнхен "мозъчен тръст" в свое редовно месечно проучване.

"Почти всички сектори все още очакват износът да намалее. Това понижение обаче няма да бъде толкова силно, колкото се очакваше през миналия месец", посочи институтът Ifo и добави:

"Експортните очаквания нараснаха през май в почти всички ключови сектори, в някои от тях значително. Увеличението е най-ясно изразено в автомобилната индустрия, но песимизмът също така е намалял значително и в електрическия сектор. В машиностроенето, въпреки подобрението, скептичните гласове продължават да са ясно мнозинство. Същото важи и за производството и обработката на метали".

Експортният индекс на института Ifo се базира на проучване сред около 2300 промишлени компании и отчита нетните нагласи на респондентите, които очакват увеличение на износа минус тези, които предвиждат спад.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна