Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският ученик Атлас Сарафоглу е отличен от WWF

Протест на турски екоактивисти на централния булевард "Истиклял" в Истанбул. Декември, 2019 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Казвам се Атлас Саррафоглу, на 13 години съм, всъщност преди няколко дни навърших 14. Активист съм за климата. Организирах инициативата „Петъци за бъдеще“ в Турция и съм първият младеж тук, който провеждаше екологични протести. В 8 клас съм, ученик последна година в основно училище в Истанбул.“

Така звучи визитката на младежа, получил една от тазгодишните Международни младежки награди на Световния фонд за дивата природа WWF.

Глобалната кампания „Петъци за бъдеще“ започна през август 2018 г. с мълчаливите протести на шведската ученичка Грета Тунберг пред парламента в Стокхолм. Атлас Саррафоглу подема инициативата в Турция и първото подобно събитие в страната се провежда през март 2019 г. Турски активисти вземат участие и във втората глобална акция - на 24 май 2019 г., когато ученици от над 150 страни не посещават училище, за да поискат по-сигурно екологично бъдеще.

Протест на турски екоактивисти на централния булевард

„В един и същи ден по целия свят се проведоха стачки. Ние се събрахме в популярния истанбулски парк „Мачка“. Участниците бяха по-малко, отколкото на предишни протести, но беше хубава демонстрация, издигнахме лозунги, преминахме с банерите си през парка“, разказва Атлас.

Друга знакова проява на турските младежи е насочена срещу консуматорската култура, въплътена в т. нар. „черен петък“„На 29 ноември като протест срещу „черния петък“ организирахме фестивал, по време на който събрахме книги, дрехи“, допълва младежът. Хората могат да вземат събраните в акцията книги, дрехи и други годни за употреба вещи безплатно.

„В момента заради Covid-19 преминахме към онлайн-обучение. Преди това отиването и връщането до училище ми отнемаше повече време. Сега вкъщи мога повече да чета и по-лесно да пиша по екологични теми. Wчителите ме подкрепят в екологичните ми протести, в училище имаме група, клуб на природозащитници. В момента, пак заради пандемията, провеждаме нашите климатични протести онлайн“, споделя Атлас Саррафоглу.

От 2017 г. под патронажа на Емине Ердоган, съпругата на президента на Турция, започна мащабна кампания за рециклиране и повишаване на културата за опазване на околната среда. Вследствие на кампанията в цялата страна започна поставяне на контейнери за разделно събиране на отпадъците.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екологичните предизвикателства пред Турция обаче остават сериозни. Както в много други страни, основен проблем е индустриалното замърсяване, а не това, предизвикано от гражданите. Според местния клон на международната организация „Грийнпийс“ – „Грийнпийс - Акдениз“, в Турция ежедневно влизат около 213 камиона с пластмасови отпадъци. От 2004 г. насам внасяното количество пластмасови отпадъци от Евросъюза в Турция се е увеличило  над 170 пъти, а страната се превръща в новия адрес на доставки, след като Китай забрани вноса им през 2018 г. Сериозно предизвикателство е намаляването на замърсяването от ТЕЦ-овете, както и от минно-добивната индустрия. В редица райони на страната имаше протести срещу изграждането на ВЕЦ-ове. Те са значително по-чисти от централите на въглища, но също сериозно могат да засегнат реките, на чиято територия са изградени.

„Парижкото споразумение за климата беше подписано от повечето страни и ратифицирано от парламентите им. Турция подписа споразумението, но Меджлисът не го е одобрил. Ние като климатично движение няма да бъдем удовлетворени дори и споразумението да бъде ратифицирано от Меджлиса, тъй като са необходими още повече действия, още повече успехи“, смята Атлас Саррафоглу.

Още за дейността на наградения младеж слушайте в звуковия файл. 

Снимки в текста: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени