Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможният нулев отпадък

Блажка Димитрова: Една птичка пролет не прави, но носи промяна

Регулациите са остарели, няма разбиране за компостирането

Снимка: Pixabay

Всеки от нас носи промяната, но когато сме заедно постигаме много по-бързо една цел, затова е хубаво да сме повече. Дори когато усещаме, че сме сами в мисията си, не бива да се отказваме, защото рано или късно ще намерим съмишленици. В това вярва Блажка Димитрова, автор на проекта за ресторант с нулев отпадък, който празнува първия си рожден ден.

Като своеобразен подарък за празника Блажка Димитрова бе отличена от Световния фонд за дивата природа WWF. Тя получи една от наградите за опазване на природата за Източна Европа.

Една птичка може и да не направи пролет, но ще донесе хубаво време поне на още някого със сигурност“, казва тя в предаването „Хоризонт до обед“.

Преди 7 години Блажка Димитрова е била част от инициативата „Заедно в час“.

„Когато влязох за първи път в 12 клас, това, с което се сблъсках беше едно нежелание от тях да правят каквото и да е в България. Нагласата беше – госпожо, тука в тая държава нищо не може да се случи, нищо положително. Това беше нещо, с което аз трябваше да се боря тогава. Тогава и до ден днешен имам съвсем различна представа за нашата страна. Знам, че тук могат да се случват нещата.“

Именно от това общуване със завършващите ученици се ражда и проектът „Благичка Zero Waste“.

Година и половина ни отне да се превърнем в ресторант с нулев отпадък. Регулациите в нашата държава, които все още са от много отдавна, не са съобразени с това, което в момента се случва в света, ни попречиха и ни отнеха толкова много от времето. Продължаваме да се сблъскваме с трудности по отношение на нашето желание да компостираме, защото е толкова непознато за толкова много хора какво означава да си ресторант, който компостира всичкия хранителен отпадък от кухнята си“, разказва Димитрова.

Блажка Димитрова е и автор на книгата с практични съвети "Живот с нулев отпадък".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени