Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти съветват да се внимава при лечение на Covid-19 с хидроксихорохин

Електронно микроскопско изображение на частиците (вириони) на коронавируса, причинител на Covid-19 на фона на инфектирана клетка.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трябва много точно да се прецени дали и кога да започне прилагането на лечението на пациенти с Covid-19 с хидроксихорохин, като се има предвид тежестта на заболяването. Това каза пред „Хоризонт“ проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация по повод информацията, че Световната здравна организация временно спира клиничните изпитания с този медикамент.

Съотношението полза-риск остава неясно, посочи проф. Момеков.

„Ползите са съмнителни. Има няколко европейски групи, които го подкрепят, той е включен в много ръководства – белгийско, холандско и други, с уговорката, че трябва да се внимава много на старта на терапията. Само при хора, които нямат противопоказания. Този медикамент може да се приложи само при хора, при които тежестта на заболяването позволява да считаме, че съотношението полза към риск е добро – рискът от потенциалните вреди е по-малък от очакваната полза“, добави той.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев медикаментът може да бъде използван, но само под лекарско наблюдение.

„Това, че е спряно изследването на Световната здравна организация, не значи, че препаратът не може да бъде ползван, както и сега се ползва в много голям брой страни, включително и най-засегнатите. Но това може, както е и в България, да става само под контрола на лекари и само в лечебно заведение“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна