Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БВП на членовете на ОИСР с най-голям тримесечен спад след 2009 година

Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)

Брутният вътрешен продукт (БВП) на  страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) регистрира през първото тримесечие на настоящата година най-рязко понижение от глобалната финансова криза през 2008/2009 година.

През периода януари - март брутният вътрешен продукт в рамките на ОИСР се сви с 1,8% спрямо последното тримесечие на 2019 г., тъй като въведените в края на тримесечието карантинни мерки в глобален план оказаха негативно въздействие върху световната икономика. По-голям спад от 2,3% в рамките на ОИСР беше отчетен през 2009 година, когато светът все още се намираше в т.нар. Голям рецесия в резултат на глобалната финансова криза.

Икономиките на Франция и Италия отбелязаха най-голям спад сред 37-те страни, които членуват в ОИСР.

Френският БВП спадна с 5,8% за трите месеца до края на март, докато БВП на Италия намаля с 4,7%. БВП за Германия и Обединеното кралство се свиха с по около 2%, а БВП на целия Европейски - с 3,3%.

В същото време икономиката на САЩ се сви с 1,2% на тримесечна база.

Преди време Международният валутен фонд отбеляза, че светът е изправен пред най-дълбоката рецесия от 30-те години на миналия век, известни като Голямата депресия, докато Световната банка оцени свиването на БВП в световен мащаб на 5% през настоящата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени