Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Момеков: Неясно е съотношението полза - риск при хидроксихлорохина

Снимка: БТА

„Спирането на набирането на група за изследване с хидроксихлорохин е въз основа на статия, публикувана в престижно медицинско списание. Тази статия е писана от статистици и е базирана на данни от хоспитализирани пациенти от различни клиники. Касае се за няколко хиляди души и са налични неблагоприятни резултати“. Това поясни пред БНР проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Световната здравна организация обяви днес, че временно е преустановила клиничните изпитания с хидроксихлорохин при пациенти с Covid-19, които тя извършва с партньорите си в различни страни.

По думите на проф. Момеков съотношението полза - риск остава неясно, защото ползите са несигурни.

Трябва много да се внимава при старта на терапията… При тази болест има една интензивна терапия, която е много важна и тя не се различава от интензивната терапия от всяка придобита в обществото вирусна пневмония. Този медикамент би трябвало да се прилага само при хора, при които тежестта на заболяването позволява да считаме, че съотношението полза-риск е добро и при хора, при които няма противопоказания, тъй като това лекарство има много странични ефекти“.

В предаването „Нещо повече“ проф. Георги Момеков допълни, че една от най-големите фармацевтични компании провежда плацебо контролирано рандомизирано проучване, които ще решат съдбата на хидроксихлорохина. 

Интервюто с проф. Георги Момеков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени