Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев:

Очакваме вижданията на ЕК за връзката между спасителния план и зелените политики

Радан Кънев
Снимка: БГНЕС

Очакваме вижданията на Европейската комисия за дългосрочния бюджет, за спасителния план и за връзката между спасителния план и зелените политики. Дали ще говорим за възстановяване или за възстановяване и за трансформация на европейските икономики, много важен въпрос, особено за България, която има голяма нужда от инвестиции в тази трансформация. За нас е важна тази връзка, за да може спасителният пакет да помогне истински за инвестиции в модернизацията и трансформацията на българската икономика“. Това коментира пред БНР евродепутатът Радан Кънев.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи пред Европейския парламент днес новото предложение на Комисията за бюджета на Европейския съюз за следващите 7 години и плана за възстановяване от пандемията с коронавируса.

По думите на Кънев справянето с кризата има три елемента:

„Първият е подсилването на здравните системи. Тук Европа се справи закъсняло, но успешно. На второ място идва спасяването на тези дялове от икономиката, които санитарните мерки изправиха пред непосредствен фалит. Накрая идва въпросът за стратегическото възстановяване. Тук големият въпрос е дали след тази криза Европа икономически ще продължава да изостава след САЩ и Китай или ще се превърне в лидер“.

В предаването „Преди всички“ евродепутатът подчерта, че Европа правилно подхожда към дългосрочен възстановителен план, с който да стане независима и силна икономика:

Европа трябва да си върне контрола върху здравето и да мисли за следващи стратегически рискове, свързани с икономическата ѝ, енергийната ѝ независимост, независимост и в други сфери. Трябва да се превърнем в независим и силен пазар, който произвежда основните стратегически продукти и да може да си ги достави в кризисни ситуации. И тук България има своя шанс“.

Според Радан Кънев здравната икономика и леката промишленост са сферите, в които нашата страна може да развие до позиции, в които това да са едни от стълбовете в икономиката ѝ:

„Колко души знаят, че България е водещ производител на велосипеди и електрически велосипеди и че страната ни е водеща в технологиите за въвеждане на фотоволтаици. България има огромни шансове в рамките на зеленото възстановяване на Европа да се превърне в един от лидерите на европейската икономика в определени пазари. Но това изисква ясна обединяваща национална стратегия“.

Интервюто с Радан Кънев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна