Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Нушева, „Прозрачност без граници“:

Пътната карта за дистанционно гласуване на ЦИК - твърде обща

Програмният директор на „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева
Снимка: Личен архив

„Електронното дистанционно гласуване, машинното гласуване, начинът на финансиране на участниците в предизборните кампании, достъпът до медиите са ключовите теми, които трябва да бъдат разглеждани в пакет“. Това подчерта пред БНР Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“.

Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е готова с пътна карта за дистанционно електронно гласуване. Тя е за период от 2020 до 2023 г. и в нея са разписани основните стъпки, които ЦИК ще предприеме.

Според Нушева решението на ЦИК е адекватно в контекста на това да бъдат изградени сигурни електронни инструменти за участие в изборния процес.

От друга страна документът на ЦИК е твърде общ. Тази пътна карта е добро пожелание за необходимите стъпки, които трябва да бъдат направени“.

В предаването „Преди всички“ Ваня Нушева допълни:

„За да има сигурен начин за електронно гласуване, трябва да разполагаме с възможностите за електронна идентификация. Да имаме сигурни канали за идентифициране на избиратели. Тук е важна ролята на МВР и на Агенцията за електронно управление“. 

По думите на Нушева съществува необходимост ЦИК да уплътнява функциите си в периода между изборите, за да може да подготвя онези процедури, които траят  повече от два месеца

Интервюто с Ваня Нушева можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени