Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Държавата не се справя с картелите в бизнеса с горива

4
Президентът Румен Радев на посещение в Садово
Снимка: Иванка Петкова

Президентът Румен Радев предупреди, че разхлабването на мерките заради пандемията не се случва по ясни критерии. В Садово, където беше на посещение, държавният глава коментира също, че без ясни идеи и разчети се пристъпва към намаляване на ДДС за някои браншове, а създаването на Държавна петролна компания показва, че държавата не се справя в борбата с картелите на горива. 

Президентът Радев беше категоричен, че планът за разхлабването на мерките не се е осъществил, като припомни, че той е призовавал да има такъв управляем план. Той изрази надежда, че рискове все пак ще има минимални.

Излязохме с хаос от извънредното положение и излизаме с още по-голям хаос, подчерта държавният глава. 

Относно намаляването на ДДС за някои браншове Румен Радев каза, че към такава сложна система като данъчната не трябва да се подхожда на парче.

По думите му нашата данъчна политика не е справедлива и води до задълбочаване на бедността и неравенствата, лишава публичните ресурси от важни постъпления и като цяло ни отдалечава от европейския модел.

Отговорът на това президентът вижда в следното:

"Затова трябва  да имаме един цялостен подход, който да бъде по-справедлив, да бъде по-ефективен и крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира и да се набележат ясни мерки в тази посока, но като цялостен подход, а не на парче".

Като авантюра определи Румен Радев създаването на Държавна петролна компания. При липсата на убедителни разчети тази идея подсказва, че държавата не се справя с осигуряването на ефективна пазарна среда за свободна конкуренция, заяви държавният глава.

Той попита също как държавата ще играе двойна роля - от една страна конкурентен участник на пазара, от друга - регулатор:

„Странно как държавата ще играе тук двойна роля - от една страна ще бъде конкурентен участник на пазара, а от друга страна ще бъде регулатор. Инвестицията в едни държавни бензиностанции в при неясни условия не може да гарантира рентабилност, със сигурност може да гарантира, може би, поредната далавера и ниска ефективност на услугите“.

"И тези, които искат да реализират тази идея, трябва да покажат много ясно откъде и как ще се вземат тези ресурси и къде другаде ще натоварят джоба на българина, но ако ние ще строим държавни бензиностанции по начина, по който в момента се строят магистрали и се ремонтират язовири, по-добре е да не го правим", допълни президентът.

В Садово Румен Радев проведе срещи в общината и посети Института по растителни генетични ресурси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени