Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бранимир Митов:

Така се получава, че културата трябва да търси задни дворове

Снимка: Радио Благоевград

Театрите и изпълнителските изкуства бяха тежко засегнати от извънредното положение. В студиото на "Нашият ден" актьорът, режисьор, ръководител на театрална школа Бранимир Митов разказва за опитите си да изнесе в Благоевград сцена на открито.

Оказва се, че по общински разпоредби, отнасящи се до открити търговски площи, трябва да се заплатят по 3,60 лв. на квадратен метър тротоарно право. За тип камерна сцена това прави близо 360 лв.

По този начин общината приравнява артистите с търговците и общо взето препятства търсенето на решения артистите да работят, да могат да се изявяват и да контактуват с публиката във време, в която целият независим сектор е в криза.

Бранимир Митов предлага безвъзмездно и напълно безплатно да прави осветление и звук за артистични инициативи в цялата Благоевградска област. Той е създател на на театралната школа „Ер малък“. В нея се обучават над 30 деца от Благоевград по актьорско майсторство. Той е движещата сила зад проектите „Разказвачът на приказки“, „Нощта на театрите“ в Симитли и на „Талантино“ – преглед на театралните школи, който е един от най-добрите фестивали с конкурсен характер в България. Всички тези инициативи се осъществяват от ДТ „Проф. Енчо Халачев“, на който Митов е директор.

В рубриката "Главен герой" Митов разказва за работата си с децата и за усилията да им осигури сцена и възможност да правят театър, да се учат от утвърдени артисти и да развиват талантите си.

"Защото театърът им позволява да култивират умения за работа в екип, да създават приятелства, да четат и разбират текст, да изграждат един друг свят", казва Митов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна