Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационните технологии и киберсигурността след Covid-19

Доц. Златогор Минчев
Снимка: Стопкадър, ВТК

„Последните 2 месеца бяха сериозен тест за технологиите. Стана ясно, че широколентовият интернет все още е мечта, особено по отношение на достъпа през мобилни устройства за България. Оказа се, че голяма част от оптичния интернет у нас не е с тази скорост, за която ни говорят провайдърите. Бяха претоварени социалните мрежи и всякакъв вид средства за организиране на телеконференции“.

Това каза за БНР Доцент Златогор Минчев от Института по информационни и комуникационни технологии при Българската академия на науките. Той коментира че образователната ни система е успяла „да се адаптира донякъде към ситуацията“:

„Друга е темата, че за да остане в дигиталната сфера, ще трябва доста неща предварително да се подготвят, защото не е достатъчно само комуникацията между учител и ученик, а трябва да имаме и доста интерактивни решения, които все още не са факт, но могат да навлязат доста бързо. В тази област виртуалната реалност много би могла да помогне“.

Негатив от пандемията е прекаленото седене в интернет, което изморява чисто физически.

Ще се забави ли развитието на човечеството

„По скоро социално нещата ще се променят след пандемията заради очакваните негативни икономически показатели. Но, от гледна точка на технологиите и тяхното приложение, едва ли пандемията е била катализатор в негативен план, а по-скоро – обратното. Хората даже прекалено много ползваха технологии. Разбира се, увеличи се броят и на крайно негативните въздействия по отношение най-вече на фишинг атаки и зловреден софтуер в социалните мрежи. От положителна гледна точка, мисля, че хората видяха, че технологиите могат да им дадат много по отношение на информационния обмен и на възможността да учат нещо наистина интересно“.

Според учените от БАН оставаме „много“ уязвими в социалните мрежи.

„Това са по-новите методи за атаки – с много занимателни игри или чатове, които имат допълнителни емотиконки. Те достигат до вашата формация, която не е публично споделена в социалните мрежи. Просто трябва да се научим да живеем с новото понятие за лично пространство в дигиталната ера“.

В мрежата и социалните мрежи постоянно битуват и се развиват фалшиви новини, подчерта той.

„Мисля, че потребителите малко даже се отегчиха от големия информационен обем от всевъзможни източници по света и особено в социалните мрежи и в интернет медиите, като се научихме, донякъде, да ползваме тези информационни източници на едно средно ниво и просто да са информираме допълнително“

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна