Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е значението на договора за „Открито небе“

Съби Събев
Снимка: БГНЕС

Обявеното оттегляне на САЩ от „Открито небе“ е начин Русия да бъде накарана да спазва договора. Това смята военният експерт Съби Събев, който е и първият ни представител в НАТО. Според него обаче решението на САЩ може да раздели мненията в НАТО.

1500 разузнавателни мисии над териториите на всички страни. Това е статиката, която върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел посочи в защита на запазването на инициативата „Открито небе“.

За 18-те години, откакто е влязла в сила, тя е знак за доверие между държавите от Русия до САЩ, посочва и военният експерт Съби Събев:

„Това е част от мерките за укрепване на доверието в областта на сигурността. Считам, че изпълнява важна роля. България също извършва такива полети, включително над територията на Съединените американски щати. Прелитал е един наш самолет Ан-30 с кацане и дозареждане в Рейкявик и след това над територията на Съединените американски щати. Процедурата е такава, че самолетът, който пристига за полет по „Открито небе“, каца на определено летище от територията на страната, над която трябва да се извърши инспекция. Договарят се процедурите, взема се представител от страната, на територията на която ще се прелита на борда на самолета и по определени договорени маршрути се преминава и фактически се извършва този полет. Договорът фактически се прилага за цялата територия на дадена страна, включително териториални води, включително острови. И по принцип приемащата страна не би следвало да отказва полета над определени региони. Неговата цел е да допринесе за откритост и прозрачност във военната дейност на страните, които са го подписали, чрез извършване на инспекционни полети над техни територии“.

Събев не остава изненадан от позицията на американския президент Доналд Тръмп, който обяви изтеглянето от договора. Русия го нарушава заради отказа си да разреши на самолети да приближават на по-малко от 500 километра от разположения между Литва и Полша руски анклав Калининград и да преминават на повече от 10 километра от границата на Русия с Грузия, обясниха от Вашингтон, а събраните кадри от тези полети можели да се получат по-бързо и евтино от американски военни или търговски сателити.

„Не е изнудване. Просто да се даде ясен знак на страната, която не спазва напълно договора, че трябва да се върне и да се придържа напълно към неговото изпълнение. Даже Тръмп заяви, че докато те не започнат да го спазват, ние се оттегляме. Това беше предупреждението. Някакви големи последствия от това няма да има. Възможно е да възникнат някакви разделения, примерно в НАТО. Защото всички европейски страни-членки на НАТО са твърдо убедени, че този договор трябва да продължи да функционира и, съответно, да се да се спазва. Ако САЩ излязат от този договор, те, разбира се, имат достатъчно космически средства за наблюдение да имат пълна представа какво става на територията на Руската федерация, но останалите страни –членки нямат такава възможност“.

Засега НАТО демонстрира желание за продължавате на взаимоотношенията в рамките на договора „Открито небе“, стана ясно от изказването на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, който обясни, че Русия е тази, която трябва да се съобрази с подписаните споразумения:

„Жизненоважно за всички страни е да бъдат в пълно съответствие с договора, за да се запази ефективен международен контрол върху оръжията, разоръжаване и неразпространение. Продължаващото избирателно изпълнение на задълженията на Русия по договора е заплаха за сигурността и стабилността в евроатлантическия регион. Русия налага от много години ограничения на полетите, които са несъвместими със споразумението. Алиансът остава изцяло ангажиран към запазването на ефективния международен контрол над оръжията, разоръжаването и неразпространението им. Оставаме и отворени към разговори в рамките на съвета НАТО-Русия“.

Ако и Русия и се оттегли от договора, „мерките за укрепване на доверието сериозно се разрушават“, обясни Събев.

Засега САЩ, ЕС, НАТО и Русия разменят само реплики. Последните са отпреди дни, когато заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков отрече обвиненията на САЩ и ги обвини в подкопаване международната сигурност. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пък припомни и другите договори, от които САЩ са се оттеглили.

„Всичките документи, на които стратегическата стабилност се основаваше, съзнателно бяха разрушени от САЩ - Договорът за ограничаване на системите за противоракетна отбрана,  Договорът за ракетите със среден и малък обсег, изявлението по отношение на нежеланието за ратифициране на договори за ядрените изпитания, а сега и договорът „Открито небе“. Остана само договорът за съкращаване на стратегическите ядрени оръжия, но това е, може би, последното останало нещо. Защо го правят? Те се смятат за изключителни. Но стратегическата стабилност се крепи и международната безопасност не зависи от желанието на една държава“.

Събев обаче остава оптимист, че Русия и САЩ ще се разберат.

Вероятният сценарий от тази стъпка на САЩ е провеждане на преговори Между САЩ и Русия или въобще НАТО и Русия по връщане или уточняване на някои клаузи по изпълнението на договора. Ще видим какво ще стане. Но както споменах, аз очаквам благоприятен изход от тази ситуация. Тоест, сядане на масата на преговорите, изглаждане на противоречията и връщане към цялостно изпълнение на договора... Русия няма интерес да прекрати изпълнението на този договор, защото ще се лиши от възможността за наблюдателни полети на територията на САЩ и европейските страни-членки на НАТО“.

България е част от договора „Открито небе” от 1994 г. Статистиката на МО показва, че между 2013-а и 2017-а година руски самолети са летели поне веднъж годишно. 2017-а година е последната, за която има данни, че руски самолети са провеждали наблюдателни мисии. От 1994 г. до 2016-а година в изпълнение на международните договори включително и „Открито небе“, Руската федерация е провела над 52 инспекции на военни формирования.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!