Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Литературна рубрика „Още от Аларма“:

„Говори с Нева“, „Маслини“-те на Керет и други карантинни истории

Нева Мичева на фона на асоциална дистанция в Staatsoper в Берлин
Снимка: Аня Кооц

Тази седмица литературната онлайн рубрика „Още от Аларма“ на сайта на програма „Христо Ботев“ стъпва върху реално осъществено предаване от разгара на извънредното положение (април 2020 г.) – предаване от типа, станал изключително функционален (а и атрактивен) във Художник: Люба Халевавремената, когото директният контакт със събеседника беше невъзможен с оглед опазването на здравето на гостите ни. Пикът на пандемията и социалната изолация показаха, че чудесни предавания могат да се правят и дистанционно – с изпратени предварително насоки и теми за размисъл на „госта в студиото“, който на достатъчно добро домашно звукозаписно устройство (все пак в XXI век живеем) и влагайки цялата си артистичност и изобретателност, после изпращаше за монтаж, обработка и включване в общия колаж на „Аларма“ отговорите си. Така в голяма част от случаите нашите предавания успяха да избегнат гъгнивия, натоварващ ухото и често неразбираем звук на телефонния запис или металическото бездушие на скайп-връзката. Естествено, не във всички случаи това беше възможно, но в следващите дни тук ще прозвучат отново най-добрите примери за този нов, наложен от извънредните обстоятелства начин на правене на интересни радиопредавания.

А междувременно нещата стигнаха дотам, че рубриката за читателски писма „Говори с Нева“ на Нева Мичева за онлайн изданието за авторска журналистика „Тоест“, за която става дума в разговора в „Аларма“ от април, постепенно се оформи като книга. И тя ще излезе в края на следващата седмица. Нева Мичева, припомняме, е преводач на Дино Будзати, Итало Калвино, Сесар Айра, Примо Леви, Жорди Галсеран, Роберто Боланьо, Хуан Хелман и още редица емблематични за ХХ и ХХI век световни автори, редактор на поредицата „Кратки разкази завинаги“, журналист в областта на културата, пътешественик по кинофестивали и пътешественик въобще и един от най-интересните регулярни гости в „Аларма“ (кога всеки месец, кога през година). Освен с конкретните истории от областта на независимата журналистика и литературата, предаването, което можете да чуете тук, е ценно и с размислите на Нева Мичева за карантината и извънредното положение – реалност, която сякаш прекалено бързо беше забравена от бързащите да се върнат към консуматорския режим отпреди пандемията човекопотоци.И тъй като в последната част от разговора с Нева Мичева в „Аларма“ става дума и за „пандемичния“ разказ на любимия на всички ни израелски писател Етгар Керет „Маслини, или блус за края на света“ (в неин превод), първо го прочетете тук и… предаването продължава.Новата книга на Етгар Керет, както разбрахте, се задава съвсем скоро. А следващата седмица излиза и „Говори с Нева“ – като книга, за ужас на авторката ѝ, която си има свое схващане за това кои текстове трябва да се увековечават в книги и кои да си останат навеки онлайн. Но ние ви препоръчваме книгата. Поради много причини, като сред тях не на последно място (даже защо не и на първо) е добре отново да изтъкнем, че си имаме работа с много добър разказвач (и то в не особено разказвателен жанр) – умение, качество или дори просто характеристика, прогресивно изчезваща от литературата – кога поради поза на епохата, кога поради пост-пост-нещо си, кога поради чиста несклонност към разказване. Е, тази книга е една от онези книги, които опровергават всичко изброено в последното изречение.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от