Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фандъкова иска нормативни промени за повече детски градини

Сегашните изисквания не позволяват на Столичната община да открива достатъчно такива детски заведения

Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери строителството на новата детска градина в Нови Искър.
Снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска да бъдат променени действащите нормативни документи, за да може да се строят повече детски градини в София.

Облекчаването на строителството на новите сгради ще помогне за овладеете на недостига на места в яслените и в първа група. Бизнесът също е готов да инвестира в изграждането на нови детски градини, посочи столичният кмет:

"Ще настояваме да ни позволят да бъдат облекчени условията за строителство. Ние разполагаме с терени, които са вече по-маломерни или пък са със съвсем различна геометрия и съществуващите норми не ни позволяват да изграждаме детски градини, които да дадат възможност на повече деца да бъдат приети там.

Да има възможност детски градини да се строят на партерни етажи, на първи етажи, в райони гъсто населени, в райони, в които се изграждат и в момента много жилищни сгради, офис сгради. Бизнесът постави въпроса и е готов да инвестира в детски градини в офис сгради", каза столичният кмет.

10 нови сгради на детски градини ще бъдат изградени тази година. Готова е детската градина в район Нови Искър, в квартал Курило.

30 милиона лева са предвидени за строителство на градини в бюджета на София за тази година.

Новата детска градина в Нови Искър

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от