Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кулата на шутовете“ - ново историческо фентъзи от автора на „Вещерът“

Корица на изданието
Снимка: Сайт на издателството

Излезе от печат „Кулата на шутовете“ - любопитно историческо фентъзи, написано от автора на поредицата „Вещерът“ Анджей Сапковски.

Преводачът на книгата Васил Велчев разказа за БНР, че действието се развива в периода на Хуситските войни. В историческата рамка са вплетени и разнообразни нишки, идващи от фентъзи жанра:

„Има система от магия, която главният герои използва понякога. Има и рицарски орден, в който рицарите се превръщат в птици. Има и древни магически раси, които са в момента на изчезване“.

Главен герой в романа е Рейнмар от Белева – лекар, билкар, благородник и недоучил магьосник:

„Освен че е образован и начетен за времето си, той е и с познания по магия и то академични. Освен това е склонен да се забърква в неприятности, например с жени. В също време е много честен и се опитва винаги да помага“.

Сапковски определя „Кулата на шутовете“ като най-добрата си творба. Така са наричали в средновековна Европа кулите, в които са били затваряни душевноболните, става ясно още в началото на книгата:

Велчев вижда определена символика в заглавието: Хората, които ги смятат за луди, всъщност са едни от най-нормалните. Много е показателно, че когато героят се оказва накрая в тази кула, той се среща с някои интересни исторически личности от този период“, обобщи преводачът на книгата. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна