Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курц и Меркел очакват още преговори за фонда за възстановяване на ЕК

| обновено на 27.05.20 в 20:18
Себастиан Курц и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел и австрийският канцлер Себастиан Курц заявиха в сряда, че очакват още преговори относно предложението на ЕК за фонд за възстановяване от коронавирусната криза в размер на 750 млрд. евро.

Курц каза, че предложението е "отправна точка за преговори", докато Меркел прогнозира, че ще има "трудни преговори".

"Ясно е, че предстоят трудни преговори", заяви германският канцлер, а нейният финансов министър определи като "много високи“ шансове за сделка.

Планът на ЕК за предоставяне на безвъзмездни средства и на заеми за 750 млрд. евро, които да помогнат на страните от ЕС да се възстановят от спада, причинен от коронавирусната пандемия, е "отправна точка за преговори“, посочи Себастиан Курц, като отново подчерта, че Австрия предпочита средствата от фонда за възстановяване да бъдат давани под формата на заеми.

Австрия, Дания, Холандия и Швеция - известни заедно като "пестеливата четворка" - предложиха фонд, който да издава само заеми, а не безвъзмездни средства.

"Има държави, които според плана трябва да плащат - като холандците, шведите, датчаните и ние, австрийците. Следователно, извън отговорността на нашите данъкоплатци, казваме ясно, че ние предпочитаме заемите", заяви Курц и допълни, че размерът и пропорцията на заемите, както и на субсидиите все още трябва да се договарят.

Германският канцлер Ангела Меркел, която заедно с френския президент Еманюел Макрон постигна компромис за помощта за най-засегнатите от пандемията държави в Южна Европа, не очаква споразумение по време на следващата среща на върха през юни.

Според нея националните парламенти и Европейският парламент трябва да имат достатъчно време да проучат предложенията, така че възстановителният план да влезе в сила от 2021 г., веднага след германското европредседателство.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон заяви: "Трябва да се придвижим бързо и да приемем амбициозно споразумение с всички наши европейски партньори.

Премиерът на Италия Джузепе Конте приветства предложението на Европейската комисия за създаване на фонд от 750 милиарда евро за подпомагане на европейските икономики и го определи като "отличен знак от Брюксел".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!