Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милева за акцията в няколко града и МОСВ: Тече разследване на престъпна група

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева
Снимка: БГНЕС

По разследване на Специализираната прокуратурата в няколко града се провежда акция на прокуратурата и ДАНС. Един от проверяваните адреси е на заместник-министъра на екологията Красимир Живков.

Претърсвания и изземвания се провеждат и в сградата на Министерството на околната среда и водите в София, откъдето около 13.30 часа Красимир Живков беше изведен без белезници.

От краткото му изявление стана ясно, че акциите в негови жилища и в министерството са във връзка с разследване на незаконен внос на отпадъци. До Живков беше и заместник-ръководителят на Спецпрокуратурата Ангел Кънев:

"Това, което мога да кажа, е, че Специализираната прокуратура е отново в МОСВ. Не съм задържан. Оказваме съдействие. След водите темата е отпадъци - рециклиране, изгаряне. Мога да кажа само, че от два месеца отговарям за отпадъците, за тази дирекция, така че всичко, което ви интересува, ще бъде предоставено", каза Живков.

"По-късно в края на деня ще бъде направено изявление от говорителя на главния прокурор по случая", беше лаконичен прокурор Кънев.

Няколко часа разследващите събираха доказателства в имоти на Красимир Живков в Правец и Ботевград, а после и в София  - в ековедомството. Живков беше изведен без белезници и качен в черен бус, както преди малко повече от четири месеца и бившият министър на околната среда Нено Димов, преди да бъде задържан и обвинен за водната криза в Перник.  

Ботевградски сайт разпространи снимки на спрели пред къщи на Живков в Правец и Ботевград автомобили на полицията и жандармерията.

Освен в Ботевград, Правец и София, обиски имаше и в Русе. Претърсванията са били в офиси и жилище, свързани с местните бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови. Потвърждение, че са по същото разследване, няма.

При обиските на адреси, които се обитават от братя Бобокови, също са търсени и иззети документи

Малко по-късно дойде информация и за  спецакции в Пловдив и Плевен.

Разследването е за организирана престъпна група, каза лаконично по-рано през деня говорителят на главния прокурор Сийка Милева, като уточни, че информацията все още пристига при нея.


Ресорите, за които отговаря Красимир Живков като заместник-министър на екологията, са Регионалните инспекции по опазване на околната среда и водите и дирекциите  “Национална служба за защита на природата”,  „Управление на водите“ и „Национални паркове“.

За последно името му беше в публичното пространство покрай разследването на водната криза в Перник. За нея обвинен е бившият екоминистър Нено Димов, а Красимир Живков беше на разпит през януари в Спецпрокуратурата.

При задържането на Димов на 9 януари главният прокурор Иван Гешев обяви, че  - освен по водната криза, в екоминистерството се извършва проверка и за вноса на нелегален боклук в България от Италия.

Междувременно служители на ДАНС и прокуратурата са влезли в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив, предаде кореспондентът на БНР в региона. Пред сградата има и жандармерия.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев посочи, че полицията не участва в акцията, а тя се ръководи от прокуратурата.

От държавното обвинение в Пловдив засега не дават официална информация за действията по разследването в пловдивската екоинспекция.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!