Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 нови случая на Covid-19 у нас, отпада 14-дневната карантина за страни от Европа

| обновено на 29.05.20 в 09:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За изминалото денонощие са доказани 8 нови случая на коронавирусна инфекция при 1725 изследвани проби. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. 0,3% е увеличението на случаите в сравнение с вчерашния ден.

Общият брой на доказаните инфекции у нас достига 2485 .

Няма нови случаи при деца и сред медицинските работници.

Броят на излекуваните вече е 1015, като новоизлекуваните са 51.

Вчера има два смъртни случая при пациенти с Covid-19.

На база на данните за заболеваемостта в Европа ще има решение да се премахне 14 дневната карантина за пристигащите от страните от ЕС, Сърбия и Северна Македония. Но ще има и изключение за тези държави, при които има най-висока заболеваемост – това са Великобритания, Ирландия,  Швеция, Белгия, Малта, Испания, Португалия и Италия.

Разпределение на новите случаи

От новорегистрираните с коронавирусна инфекция трима са приети в болница. Активните области, в които има случаи на Covid-19, в момента са три.

От новите случаи 5 са в София, от които един пациент приет в лечебно заведение - медицинския институт на МВР, и има четирима амбулаторни (на домашно лечение).

Освен в столицата, нови случаи са регистрирани с областите Пазарджик -  2 и Видин -1.

Броят на излекуваните вече е над 1000

Хората, които са се преборили с коронавирусната инфекция, у нас вече е 1015  - 41 процента от всички доказани случаи.

Новоизлекувани за последното денонощие са 51 души,  като по региони те се разпределят така – 1 в София, 26 във Видин, 13 в Благоевград, 4 в Смолян, 3 в Пловдив,  2 в Бургас и по един в Габрово и в Плевен.

От общия брой на излекуваните до момента 556 са мъже и 460 са жени, отбеляза .

Починалите за вчерашния ден, при които е доказана коронавирусна инфекция, са двама -  мъж и жена. И двамата на 91-годишна възраст и са починали в болницата Лом. Били са сред обитателите на дома за стари хора в Кула.

Препоръка за отпадане на 14 –дневната карантина за пристигащите от част от европейските страни

„На база на данните, които имаме от Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм,  решението е да премахнем въвеждането на 14 дневна карантина за пристигащите български и чуждестранни граждани от страните от Европейския съюз, плюс Сърбия и Северна Македония, но да остане 14-дневната карантина за осемте страни, които имат най-висока заболеваемост за последните две седмици в Европа  - това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия. За тези страни все още ще остане налагането на 14 дневна карантина при завръщане от тях, разбира се с изключенията, които имахме от предишните заповеди  - за членове на семейства, за екипажи на самолети, за международни шофьори и др.“, обясни доц. Ангел Кунчев, като оповести данни за разпространението на коронавирусната инфекция по света.

Динамика на случаите по света:

Най-вероятно днес броят на  случаите с Covid-19 в световен мащаб ще достигне 6 милиона, посочи доц. Кунчев. Смъртните случаите ще достигнат 365 000.

За вчерашния ден все още е най-голям е броят на новозаразените в две страни  - Съединените щати и Бразилия, като водеща е Бразилия с 24 000 нови случая.

В САЩ новозаразените са 22 000, в Русия - 8371, във Франция – 3300.

„Много е показателно - вие видяхте, че когато говоря за страните, в които ще продължим да налагаме 14-дневна карантина, започнахме с Швеция Това е съвсем оправдано, защото втора седмица Швеция е водеща в Европа по заболяемост, като за вчерашния ден новорегистрираните случаи са 639, а починалите само за 24 часа са 46 души.

В сравнимата с нея Дания новите случаи са 32, а починалите -трима. Разликата е над 15 пъти“ , коментира Ангел Кунчев. Той се спря по-подробно на ситуацията на Балканите

Балканските страни

„При балканските страни също едно интересно явление  - за вчерашния ден 3 балкански страни имат под 10 новорегистрирани случаи. Това са Хърватска с един, Гърция с три и България с осем случая. Останалите са с по-голям брой, като в Северна Македония те са 38, в Албания  - 26, в Босна – 27 в Сърбия – 25, в Румъния -197, и разбира се  - като бройка водеща Турция с 1182 нови случая.

По същия начин стои и броя на смъртните случаи -  те са 30 в Турция, 8 в Румъния и по два в Гърция, Босна и Херцеговина и Северна Македония“.

„Мисля, че тези данни ни дават основание за оптимистични заключения - че наистина разпространението на Covid-19, специално в България и в Балканския регион, определено върви към стабилно намаляване“, изтъкна главният държавен здравен инспектор, като посочи, още, че това развитие „ще даде възможност, вероятно в първата половина на юни да вземем и допълнителни решения в Щаба и да препоръчаме на министерството и допълнително отхлабване на мерките“

„Особено в рамките на Европейския съюз, където очаквам, че ще има общо решение  - може би в средата на месеца, за пълно отваряне на границите и свободно движение на хората“.

Пълен запис на брифинга може да чуете от звуковия файл.

 

Графика на диагностицираните с Covid-19 в България


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!