Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: България да инвестира антикризисно в най-засегнатите отрасли

Андрей Ковачев
Снимка: БГНЕС

България трябва да инвестира в най-засегнатите отрасли "свежите пари", които ще дойдат от Европейския съюз за справяне с кризата заради коронавируса. Това мнение изрази в интервю за "Хоризонт" евродепутатът Андрей Ковачев, който анализира новообявения европейски спасителен план "Следващо поколение".

Точната сума за момента не е ясна, тъй като не е ясно дали тези 750 милиарда евро, които предлага ЕК, ще бъдат запазени, посочи Ковачев. Трудният момент идва сега, когато страните-членки трябва да одобрят предложението на ЕК и никой не може да каже дали ще го одобрят 1:1, допълни той в предаването "Преди всички".

Ясно е, че България ще получи много повече, отколкото ще дадем в бюджета на ЕС като вноска, коментира Андрей Ковачев. Той определя предложението на Европейската комисия като "много добро за България", включително съотношението между безвъзмездна помощ и дългосрочен заем в така предложения финансов механизъм. 

"Съотношението между безвъзмездна помощ, което означава свежи пари за България, и дългосрочния заем - говорим тук за десетилетия, период, в който ще бъдат връщани тези средства, ще осигури на България възможност за много по-бърза подкрепа на икономиката."

Частта, която ще бъде приета като дългосрочен заем, няма да утежни финансовата ситуация на България, категоричен е Андрей Ковачев.

Според Ковачев средствата трябва да бъдат влагани в индустриите на бъдещето, в иновативни технологии, в приоритетите на целия ЕС, в здравеопазване. И защо не в създаване на нови болници? В България в момента говорим за новата детска болница. Също може една част да бъде финансирана с тези средства.“

За първи път Европейският съюз поема такъв огромен дълг. Ще доведе ли това до разногласия сред страните от съюза?

„Не, защото ние сме всички в една лодка. Ние сме в общ пазар и нашите икономики са взаимно зависими, така че се спасяваме заедно, а не поединично. Това не е заем, за да погасяваме стари дългове на Италия, Испания или Гърция. Това е заем за бъдещето. Старите дългове са си отговорност на националните правителства“, отбеляза Ковачев. 

Това финансиране се явява допълнително спрямо средствата от европейските фондове, които продължават да се отделят, уточни евродепутатът.

Оптимистичните очаквания са до края на годината тези средства да започнат да бъдат на разположение. Европейската комисия се надява до лятото отделните страни да се разберат, каза още Андрей Ковачев. По думите му по-реалистично е средствата от спасителния фонд да бъдат на разположение в началото на следващата година.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени