Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой: Акад. Никола Съботинов

Акад. Никола Съботинов
Снимка: БГНЕС

Акад. Никола Съботинов е български учен-физик, академик, председател на Българската академия на науките от 2008-2012 година. За него Нобеловият лауреат в областта на лазерите Николай Барсов казва: "Български учени създадоха нови типове лазери, които по качества и параметри превъзхождат известните в света лазери от този тип". 

Акад. Никола Съботинов получи преди седмица Голямата награда „Питагор“ 2020 за цялостен принос в развитието на науката. Негово изобретение е създаването на лазер с пари на меден бромид, който е патентован и пуснат в действие още през 1974 г. Един чисто български патент, който оставя следа в науката за лазерите и в създаването на лазери от нов тип по целия свят.

Акад. Никола Съботинов е главен герой в "Нашият ден". Той разказа:

"Моите научни интереси са в областта на лазерите и лазерните източници. В тази област се появи в края на 60-те години един клас газови лазери с метални пари. Те са много интересни поради богатата си възможност за покриване на широк спектрален диапазон. Тези лазери могат да излъчват в ултравиолетовия, видимия, инфрачервения диапазон на спектъра. Различните дължини на вълните дават възможност за различни уникални приложения. Тези лазери имат също и някои ценни качества, свързани с излъчването на голяма мощност, висока изходна мощност с много приложения."

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!