Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на световните борси на фона на напрежението САЩ-Китай относно Хонконг

Снимка: БНР

Световните пазари на акции заличават част от доброто си възходящо движение от по-рано тази седмица и в петък се намират под натиск от продажби с оглед на засилващото се напрежение между САЩ и Китай както по отношение на коронавирусната пандемия, така и във връзка с контрола, който Пекин наложи върху автономния си регион Хонконг.

Вчера Националното народно събрание на Китай одобри законопроекта за националната сигурност в Хонконг, с което даде повод за още по-големи критики от западните държави и по-специално от САЩ.

Инвеститорите очакват с напрежение планираната за по-късно днес пресконференция на американския президент Доналд Тръмп по "проблема с Китай", като има опасения, че тя ще доведе до по-нататъшна ескалация на двустранното напрежение.

Междувременно Пекин призовава всички страни да не се месят в неговите дела в Хонконг, като китайското външно министерство обеща, че "ще предприеме мерки за противодействие при всяка намеса във вътрешните ни работи", добавяйки, че никой, включително САЩ, няма право да се меси.


В очакване на пресконференцията на президента на САЩ Доналд Тръмп, за която от Белият дом не предоставиха по-конкретни детайли, европейските борсови индекси и американските фондови фючърси се търгуват на негативна територия.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,8%, заличавайки част от вчерашно поскъпване с 1,6%, но въпреки това индексът е на път да отбележи солиден седмичен ръст от над 4%.

Немският индекс Dax 30 се понижава с 1%, френският CAC 40 - с 0,7%, а британският FTSE100 - с малко над 1%.

Спад с близо 6% има при акциите на "Рено", след като френският автомобилен гигант обяви, че планира да съкрати над 14 хиляди работни места в рамките на тригодишен период и да намали своя производствен капацитет, за да спести над 2 млрд. евро в отговор на негативното въздействие на коронавирусната пандемия.

Това се отразява негативно на целия автомобилен сектор, като акциите на BMW поевтиняват с 2%, на Daimler - с 3,65% и на Volkswagen - с 4,5%.

Силен спад с над 9% бележат и акциите на Rolls-Royce Holdings, след като кредитната агенция "Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на производителя на двигатели до неинвестиционно ниво.

Инвеститорите на Уолстрийт са също в напрегнато очакване на днешната пресконференция на Доналд Тръмп, като на извънборсовата търговия фючърсите на DJIA се понижават с около 100 пункта (с 0,4%), на S&P500 - с 0,27% и на Nasdaq100 - с 0,24%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!